Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere economică a României în acest an de 7%, în urma unei reveniri economice ce pare să fie cea mai rapidă în rândul țărilor UE, potrivit unui comunicat al instituției. De asemenea, FMI prognozează un deficit fiscal de 6,8% din PIB, sub ținta stabilită de autorități, de 7,2% din PIB.
Documentul experților FMI a fost publicat cu acordul autorităților de la București și nu reprezintă, neapărat, punctele de vedere ale Comitetului Executiv al FMI, se spune în comunicatul citat de economedia.ro. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa va elabora un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare și aprobare.
Deși pandemia COVID-19 a reprezentat un șoc sever pentru populația României, economia a înregistrat o recesiune relativ redusa în anul 2020, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană (UE), ajutată fiind de politicile macroeconomice de sprijin. În anul 2021 asistăm la o puternică redresare economică.
Astfel, este preconizată o revenire puternică a PIB-ului real, de 7 procente, ce pare să fie cea mai rapidă în rândul țărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020.
Se anticipează că o recoltă agricolă mai bună va susține producția ulterior, în cursul acestui an. Riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neașteptate în evoluția pandemiei, inclusiv din cauza apariției unor noi tulpini ale virusului, eficienței mai reduse în timp a vaccinului sau refuzului de vaccinare din partea populației.
Pe de altă parte, în următorii cinci ani, absorbția de fonduri UE va fi crucială pentru performanța economică a României, se mai spune în analiză. Resursele disponibile constituie o oportunitate unică de a accelera convergența veniturilor la nivelul UE și tranziția către o economie mai digitalizată și mai verde.
În pofida recentei redresări economice, acordarea în continuare a sprijinului fiscal rămâne esențială pentru prevenirea unei ieșiri neuniforme din pandemie. Sprijinul fiscal va garanta că nici un grup nu este lăsat în urmă.
O misiune FMI a efectuat o vizită virtuală la București în perioada 10-28 mai pentru a purta discuții privind consultările în temeiul Articolului IV. Misiunea mulțumește autorităților și celorlalți parteneri de discuții pentru excelenta facilitare și pentru dialogul constructiv.