Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu a explicat într-o Ediție specială la Realitatea PLUS ce anume a generat de-a lungul anilor diferențele și inechitățile din sistemul de pensii din România.

„Stagiul complet de cotizare a evoluat diferit și în legislația adoptată la 1 aprilie 2001, în care acel stagiu complet de cotizare era de 25 de ani pentru femei și 20 de ani pentru bărbați. Acesta a crescut la 35 de ani pentru bărbați în decembrie 2014 și crește în continuare la femei în acest moment, în 2021 când suntem în prezent este de 31 de ani și 7 luni, urmând să crească tot până la 35. Suntem în continuare pe această curbă de creștere a stagiului complet de cotizare până în 2030,” a declarat Pârcălabu.

„Din acest motiv, avem acele punctaje medii diferite. (…) Acesta este un factor care determină inechitățile, iar din 2011, pentru că se semnalase această micșorare a punctajelor medii, tocmai ca urmare a acestui stagiu complet de cotizare, care era o variabilă, a fost introdus prin lege coeficientul de corecție, care ce reprezintă. Reprezenta 43,3% din câștigul salarial mediu brut pe economie raportat la valoarea punctului. Coeficientul de corecție având formula dată prin lege. 43,3% reprezenta la momentul acela valoarea punctului de pensie raportată din câștigul salarial. Am început în 2011 cu un coeficient de corecție de 1,12 (…) și avem un salt spectaculos la momentul 2019 și apoi 2020. De ce? Pentru că în 2019 am avut acea creștere a câștigului salarial mediu brut pe economie tocmai ca urmare a introducerii legislației privind trecerea în totalitate a contribuțiilor de pe seama angajatorului pe seama angajatului. Și atunci am avut o majorare artificială a câștigului salarial mediu brut pe economie, care a produs această distorsiune,” a notat expertul în pensii.

 

Articolul precedentPandemia, mană cerească pentru fondurile private de pensi. Profitul a crescut cu 30%
Articolul următorProgramul Rabla pentru electrocasnice, aproape gata de start

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau