Discurs surpinzător de aplicat al Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susținut, astăzi, la Strasbourg cu ocazia prezentării Sării Uniunii 2018. Identitatea si suveranitatea UE devin teme de referință pentru perioada imediat următoare.

Oficial european a prezentat prioritățile sale pentru anul viitor, subliniind viziunea sa despre modul în care Uniunea Europeană poate continua să construiască o „Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică „.

În contextul geopolitic actual, a venit vremea Europei:  a sosit momentul suveranității europene. E timpul ca Europa să își ia destinul în propriile mâini. Această convingere că „unitatea înseamnă putere este chiar chintesența apartenenței la Uniunea Europeană. Prin partajarea suveranității, atunci și acolo unde este necesar,  fiecare dintre statele noastre națiune devine mai puternic„, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Discursul președintelui Juncker în Parlamentul European a fost însoțit de prezentarea a 18 inițiative concrete ale Comisiei Europene privind migrația și frontierele, securitatea, alegerile libere și sigure, parteneriatul Uniunii Europene cu Africa și nu în ultimul rând UE ca actor global. Aceste propuneri au scopul de a contribui la obținerea de rezultate pozitive pentru cetățeni până la summitul de la Sibiu, din mai 2019, și înaintea alegerilor europene de anul viitor, informează Reprezentanța Comisiei în România.

În retrospectiva activității Comisiei in mandatul său Jean-Claude Juncker a menționat rezultatele relevate de sun studiu din primăvara anului 2018: În comparație cu 2017, opinia publică din UE manifestă un grad mai mare de încredere. 58 % dintre cetățenii Uniunii Europene sunt acumoptimiști cu privire la viitorul lor. Pentru prima dată de la începutul crizei economice și financiare din 2007, oamenii au o opinie pozitivă cu privire la situația actuală a economiei europene. Sprijinul pentru uniunea economică
și monetară rămâne foarte puternic (74 % în zona euro). Încrederea în instituțiile UE este în creștere în comparație cu toamna anului 2017. Cu un an înainte de alegerile europene, proporția populației care crede că vocea lor contează în Uniunea Europeană (45 %) este cea mai ridicată din 2004 până acum și, în prezent, 70 % dintre europeni consideră că sunt
cetățeni ai Uniunii Europene.”

Cât de relavant și ce legătură are asta cu planul Dragnea pentru România rămâne însă de văzut. Deocamdată Romania dă doar semne că, politic, prin alianța la Guvernare există un derapaj de la linia proeuropeană pe care românii în majoritatea lor înscriseseră țara pe drumul valorilor democratice europene.

Documentul ”STAREA UNIUNII 2018”, de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene – 12 septembrie 2018 – integral aici.

 

 

Articolul precedentSuntem pe locul 4 din coada UE la evoluția producției industriale
Articolul următorPiața de servicii IT va depăși 4 miliarde euro în 2018

Comments are closed.