Uniunea Europeană are 10 țări bogate și performante, cu o populație bogată și cu mare putere de cumpărare. Acestea sunt cele 10 națiuni europene care au un PIB/locuitor mai mare decât media Uniunii Europene: Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Olanda, Austria, Suedia, Germania, Belgia, Finlanda și Franța în această ordine.

Urmează un grup de opt state cu un nivel de peste 85% din media Uniunii Europene: Malta, Italia, Republica Cehă, Slovenia, Lituania, Cipru, Estonia și Spania, în ordinea aceasta.

Grupul de șase state care au un PIB/locuitor de aproximativ trei sferturi din media europeană este compus din șase națiuni: Portugalia, Polonia, Ungaria, Letonia, România și Slovacia, în ordinea scrisă aici.

Grupul săracilor din UE are doar trei state, cele cu indicatorul de performanță globală PIB/locuitor mai mic de două treimi din media Uniunii: Grecia, Croația și Bulgaria.

File:Volume indices per capita, 2018-2020, (EU=100) v2.pnghttps://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Volume_indices_per_capita,_2018-2020,_(EU%3D100)_v2.png

Merită menționate națiunile care au performant cel mai bine în ultimii trei ani, inclusiv în criza pandemică: Danemarca se consolidează ca a treia cea mai performantă economie europeană, Suedia depășește Germania în eficiență, iar Finlanda se distanțează de Franța. Cehii i-au egalat pe italieni, estonienii, ciprioții slovenii și lituanienii îi depășesc pe spanioli. Polonezii au un avânt incredibil, apropiindu-se la doar un punct procentual de portughezi. românia scapă definitiv de pozițiile codașe din clasamentul european, detașăndu-se, pentru al doilea an consecutiv de trio-ul codașelor (Grecia, Croația și Bulgaria) și consolidându-și avansul față de Slovacia. Din 2020 începând, România a intrat în altă grupă valorică europeană, ieșind din zona subsolului continental!

O altă observație interesantă este aceea că sunt națiuni europene care consumă mult peste ceea ce produc: italienii consumă cam 97% din media UE deși nu produc decât 94% din valoarea adăugată a Uniunii, lituanienii și ciprioții produc doar 87% din media Uniunii, dar consumă 96%, respectiv 98% din media continentală. Și portughezii și polonezii stau mai bine în clasamentul consumului decât în cel al producției, în vreme ce românii se dovedesc și ei mari consumatori, cu 79% consum din media UE și cu 72% valoare adăugată produsă față de media Uniunii. Și cele trei codașe ale UE consumă mai mult decât produc, cu o mențiune specială pentru greci care au un consum de 78% din media Uniunii față de o valoare adăugată produsă de doar 64% din media aceleiași UE!

Cine sunt frugalii continentului: mai întâi luxemburghezii (131% la consum, 266% la producție), irlandezii (94% la consum față de 211% la valoarea adăugată ) și ungurii (69% la consum și 74% la valoarea adăugată).

Cât privește nivelul prețurilor, aici chiar avem o „bombă”: România are cel mai scăzut nivel al prețurilor din întreaga Uniune, mai puțin de jumătate din media unională:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/4/4e/Exchange_rates_and_price_level_indices_for_AIC%2C_2018-2020%2C_%28EU%3D100%29_v2.png

Vă vine sau nu să credeți, bulgarii au un nivel al prețurilor mai mare decât al nostru (51%) și pe locul trei din coada Uniunii sunt polonezii, cu doar 54,8% din media UE. Cele mai mari prețuri le găsim în Luxemburg (152% din media UE) precum și în toate celelalte state din prima grupă valorică a performerilor europeni.

Articolul precedentCu cât vor crește alocațiile în ianuarie 2022. Florin Cîțu anunță 5 etape
Articolul următorRomânii nu scapă așa ușor de Biroul de Credit. Sunt respinse 9 din 10 cereri de ștergele a datoriilor