Primele semne ale unei crize financiare globale iminente au fost clare cu mult înainte ca Lehman Brothers să se prăbușească, a declarat președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, joi.
Vorbind la conferința de presă a BCE de la Frankfurt, Draghi a declarat reporterilor că: „pentru noi, criza a început efectiv înainte de falimentul Lehman. Primele semne serioase ale unei crize iminente au apărut la sfârșitul lui septembrie 2007”, conform CNBC.
„Ceea ce îmi amintesc de la acel incident a fost efortul extraordinar al cooperării internaționale la nivel mondial, cu alte cuvinte, chiar înainte de Lehman era destul de clar că vine o criză financiară care ar avea proporții fără precedent la nivel mondial”, a adăugat el.
Comentariile lui Draghi vin la 10 ani după ce Lehman Brothers și-a declarat falimentul – un moment pe care mulți observatori externi îi identifică ca fiind esențial în desfășurarea crizei financiare globale.
Falimentul Lehman Brothers, în 2008, a trimis unde de șoc în piețele globale. A fost cea de-a patra cea mai mare bancă de investiții americană, când s-a prăbușit în septembrie 2008, determinând o scădere a capitalizării de piață de aproape 10 mii de miliarde de dolari a valorii acțiunilor, la nivel global, în luna următoare.
Creșterea economică și previziunile BCE în privința inflației
Mario Draghi, în conferința de presă de la Frankfurt ținută la puțin timp după ce BCE a anunțat că ratele dobânzilor vor rămâne neschimbate, și-a reafirmat încrederea în economia zonei euro, afirmând că, cel mai probabil, va fi suficient de robustă astfel încât să absoarbă capacitățile neutilizate și să genereze inflație.
Cu toate acestea, el a avertizat că riscurile globale au câștigat o „mai mare importanță” în ultimele luni, pe fondul creșterii protecționismului și a volatilității prezente în piețele financiare.
De asemenea, Draghi a spus că au fost făcute mici reduceri pentru previziunile de creștere ale băncii referitoare la acest an dar și pentru anul următor. Banca Centrală Europeană estimează acum o creștere economică de 2% în acest an și de 1,8% în 2019, ambele puțin sub proiecțiile anterioare de 2,1% și, respectiv, 1,9%.
Responsabilii BCE au menținut prognoza băncii privind inflația anuală la nivelul de 1,7 la sută până în 2020, iar Draghi a declarat că acesta este în concordanță cu obiectivul BCE, situat în zona de 2 procente.
Participanții la piață au rămas pe anticiparea că BCE va majora ratele, în două etape, spre finalul anului viitor, în septembrie și decembrie 2019, motiv pentru care cotația euro în raport cu dolarul a crescut cu peste o jumătate de procent, la aproape 1,1700.
Comments are closed.