Analiștii, optimiști în ceea ce privește soarta vânzărilor Apple. Cotația crește cu peste 2%

Acțiunile Apple au reintrat pe creștere, la o zi după evenimentul de lansare a celor 3 telefoane dar și a noului smartwatch, plusând cu peste 2,4%, la 226 de dolari.

Astfel, investitorii dau semne că își reconsideră poziționarea destul de  negativă avută în timpul prezentării, când au trimis cotația Apple cu peste 1% în teritoriu negativ.

Însă, uneori părerile participanților la piață pot diferi, cel puțin pe termen scurt, în raport cu cele ale analiștilor și comentatorilor specializați în domeniul respectiv, dar care nu fac parte din sistemul financiar-bursier. Adică exact cei care fac unboxing-uri și review-uri pentru diferite dispozitive astfel încât utilizatorii, presupuși a deveni și cumpărători, să-și poată face o impresie despre acel produs. Din această zonă se poate extrage gradul de interes pentru device-ul respectiv și disponibilitatea de a-l cumpăra, cu consecințe directe asupra vânzărilor viitoare ale companiei, aspect extrem de important în ceea ce privește dinamica prețului în piață.

Acesta este motivul pentru care l-am abordat pe Dan Dragomir, blogger și fondator al computerblog.ro. El este de părere că schimbările din acest an ale Apple sunt foarte mari: „În mod normal, Apple lansau telefoane cu foarte mici modificări de design, pentru a evita o respingere din partea fanilor. Dar acum au renunțat complet la design-ul clasic, cel de la iPhone 8 sau 8 Plus, cu butonul de Home, pentru a adopta design-ul iPhone X. Deși acest model a fost unul pilot, un smartphone de test, se pare că a avut succes peste așteptări, lucru care a făcut ca design-ul său să fie adoptat acum pentru întreaga serie”.

Referitor la schimbarea completă a sistemului de denumiri, Dragomir este de părere că „era oarecum așteptată, au ținut să marcheze faptul că este o generație intermediară, XS care vine după X, așa cum 4S a venit după iPhone 4 sau iPhone 5S după iPhone 5. Dar este singurul model care păstrează tradiția. Noul iPhone XS Max este ceva complet nou. Eu mă așteptam să fie denumit XS Plus, cum au avut tradiția până acum”. „Însă, Tim Cook a explicat că era mai mare decât seria Plus, iar ecranul de 6,5 inch a meritat să poarte numele de Max. Este de fapt și cel mai interesant, dar și cel mai scump iPhone. Iar modelul XR este încă un nume care nu a fost explicat, unii au speculat că e vorba de o „reparație – remedial”, alții au spus că ar putea fi vorba de varianta „rațională””, a adăugat Dragomir.

Personal, m-a intrigat ideea Apple de a se abate de la tradiție. Mă refer în mod special la faptul că, pe finalul prezentării, apărea capitolul „One more thing…”. Ne aducem aminte de acel moment, de la începutul anului 2007, când Steve Jobs a ridicat sala în picioare odată cu rostirea această sintagmei care prefața mult-așteptatul anunț de lansare a primului iPhone. Tradiția la care mă refer a constat în faptul că finalul prezentării a fost, întotdeauna, rezervat celui mai important anunț, adică a modelului vârf de gamă.

Cu toate acestea, Apple a prezentat, în partea de final rezervată până acum flagship-urilor, modelul iPhone XR, mezinul seriei, practic cel mai slab dotat și mai ieftin telefon din noua generație. Dan Dragomir nu contrazice această aserțiune, însă este de părere că „iPhone XR este totuși un flagship, pentru că din punct de vedere hardware aduce același procesor, memorie și capacitate de stocare precum alți frați mai mari. Are motorizare de Formula 1, chiar dacă exteriorul nu este la fel de premium precum restul modelelor. Apple a fost nevoită să pună pe piață un telefon la nivelul de preț din anii anteriori. Așa că au ales să pună ecran LCD (în loc de unul OLED), să îl doteze cu o carcasă colorată, mai ieftină, să pună o singură cameră foto astfel încât să obțină un terminal de 749 de dolari, dar care să aducă profit la fel de mare”.

„Cadoul favorit pentru oamenii cu bani și cei care se simt fani Apple va fi modelul iPhone XS Max cu stocare 512 GB, care costă 1.449 dolari în SUA. Și sunt convins că sunt mulți care vor alege această variantă, în ciuda prețului enorm”, este de opinie fondatorul computerblog.ro.

În privința celuilalt device prezentat cu aceeași ocazie, noua iterație a Apple Watch, Dan Dragomir este de părere că „ceasul Apple Series 4 aduce pentru prima dată funcția EKG pe un astfel de dispozitiv și, mai mult decât atât, este certificat de autoritatea americană în domeniul sănătății, FDA. Cu alte cuvinte, rezultatele EKG sunt consistente și ceasul chiar poate detecta disfuncții ale inimii care altfel pot fi greu de observat și în timp pot deveni fatale. Aici au un mare plus.”

Pe de altă parte, analistul spune că „restul de îmbunătățiri nu sunt ceea ce doreau utilizatorii. Apple a anunțat autonomie „tot de o zi”, dar se știe că Apple Watch nu ține chiar o zi, iar utilizatorii sunt nevoiți să îl încarce peste noapte, lucru care face imposibilă analiza somnului și alte funcții promise de ceasul smart”. „Ecranul este mai mare, ceea ce este bine, oferă mai multe informații și cifre mai vizibile, dar în același timp va consuma mai multă energie”, a completează Dan Dragomir.

Dacă este să tragem o concluzie încă „la cald”, se pare că, cel puțin din punctul de vedere al vânzărilor per ansamblu ale Apple, lucrurile se vor putea îndrepta pe calea cea bună. Pe de altă parte, în privința numărului de telefoane și ceasuri vândute, ar putea fi o altă discuție. Și inclusiv în ceea ce privește nivelul cotei de piață la care va ajunge…

Articolul precedentDupă război mulți viteji se arată. Mario Draghi: „ Chiar înainte de falimentul Lehman era clar că vine o criză fără precedent”
Articolul următorPesta porcină a redus efectivele de animale cu 14,2% doar în primele cinci luni

Comments are closed.