Dezastrul produs de inundații în județul Galați putea să fie evitat, dacă erau făcute investiții în diguri. Apele Române au avut la dispoziție fonduri uriașe pentru a pregăti zonele de risc pentru fenomenele meteo extreme. În 2023, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” aloca 25 de milioane de euro pentru reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci, judetul Galati. Licitația a fost câștigată de Socot SA, Inoveco și Dimar, scriu jurnaliștii de la Lumea politică.
Constructorii aveau la dispoziție 13 luni pentru a executa lucrările. Asta înseamnă că luna trecută cele trei firme ar fi trebuit să termine lucrările la diguri, iar orașul din județul galați trebuia să fie ferit de efectele ciclonului Boris.
Jurnaliștii Realitatea PLUS au făcut o solicitare de informații la Apele Române pentru a vedea ce investiții s-au făcut în ultimii ani.
Anul 2023 a fost unul cu contracte bănoase cu staul pentru Socot. Firma a mai pus mâna pe lucrări de 95 de milioane de la ABA Jiu și 60 de milioane de la ABA Crișuri.
Socot S.A. apare de trei decenii în dosarele DNA, în scandalurile de presă și extrasele bancare de la Apele Române. Compania a fost acuzată de un ministru al mediului că a fugit cu banii pentru diguri, scriu jurnaliștii de la Lumea Politică.
Procurorii DNA au susținut într-o investigație că patronii firmei au mituit chiar un ministru al mediului. Patronul a fost condamnat pentru o super-șapgă dată unui director de la Apele Române, dar compania încasează în continuare de la stat.
Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu declara în urmă cu aproape 20 de ani că mai multe companii au fugit cu banii pentru diguri și sesiza procurorii cu privire la această afacere. Compania Socot S.A era în capul acestei liste.
În 2015, fostul șef al DNA Laura Codruta Kovesi cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Lazlo Borbely. Acuzațiile vizau perioada în care acesta fusese ministru al Mediului și aranjase niște licitații la Apele Române. La dosar apărea din nou numele companiei Socot S.A. care beneficia de aceste afaceri.
La doi ani distanță, patronul de la Socot S.A. a fost trimis în judecată în alt dosar. Obiectul anchetei fuseseră tot banii pentru amenajarea cursurilor de apă. Laurean Popa era acuzat de o mită uriașă dată directorului de investiții de la Administrația Națională Apele Române, Vasile Ofimaș.
Niciunul dintre dosarele făcute de procurori nu a afectat afacerile companiei care este abonată la contracte pentru amenajarea albiilor la râurile care ar putea să producă niște dezastre.
Numai în ultimii cinci ani, compania care a apărut în dosarele a doi miniștrii ai Mediului a fost implicată în afaceri cu statul de peste un miliard de lei. Mare parte din afaceri s-au petrecut cu Administrația Națională Apele Române din subordinea Ministerului Mediului și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare din subordinea Ministerului Agriculturii.
În afacerea de la Galați mai este implicată o companie controversată. Dinmar SA este deținută de Iulian Drăgunoiu care, în 2009, apărea cu 50.000 de lei pe lista sponsorilor Partidului Democrat Liberal. Firma Dinmar a primit un contract în valoare de 275 de milioane de lei în domeniul tehnicii de calcul de la Apele Române în 2014.
Sursa: Realitatea Financiara