Importurile de gaze au crescut cu 14,2%, iar producția s-a majorat cu 2,5% în primul trimestru al acestui an față de perioada similară din 2017.
România a importat, în primul trimestru din 2018, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 614.400 tone echivalent petrol (tep), cu 14,2% (76.200 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres.
Producţia internă de gaze naturale a depăşit, în perioada menţionată, 2,13 milioane tep, fiind cu 2,5% (51.200 tep) peste cea din perioada ianuarie-martie 2017.
Strategia Energetică a României, publicată pe site-ul ministerului de resort, prevede ca producţia anuală de gaze naturale să scadă uşor, până la o medie de 9-10 miliarde metri cubi pentru perioada 2016 – 2030.
„Producția onshore este de așteptat să scadă în toate scenariile, menținerea unui grad redus de dependență față de importuri fiind condiționată de dezvoltarea rezervelor recent descoperite în Marea Neagră”, se arată în documentul citat.
„Resursele suplimentare de gaz natural din zăcămintele offshore sunt prevăzute în mixul energetic al României în toate scenariile, cu excepția celui improbabil de menținere îndelungată a prețurilor joase, ce nu justifică o continuare a investiției”, menționează documentul.
Momentul în care va începe producția gazului din noile zăcăminte are un grad ridicat de incertitudine. Astfel, în scenariul ce presupune o revenire rapidă a prețului la nivel ridicat, producția din Marea Neagră ar urma să ajungă la vârf în jurul anului 2025. Persistența prețurilor medii-scăzute ar putea amâna dezvoltarea zăcămintelor. Modelarea estimează dezvoltarea zăcămintelor și atingerea maximului producției cel târziu în 2030.
Operatorul sistemului național de transport gaze Transgaz a anunțat recent că va construi o conductă de la țărmul Mării Negre până la Podișor, județul Giurgiu.
Conducta va avea o lungime de 308 kilometri și va fi compusă din două tronsoane, unul de la mare la Amzacea (județul Constanța), iar celălalt de la Amzacea la Podișor.
Proiectul are o valoare estimată de 1,2 miliarde de lei (circa 260 milioane de euro).
Comments are closed.