Ministerul Finanțelor Publice a publicat vineri seara, după ora 22.00, execuția bugetară la 11 luni care trebuia să fie publicată în mod normal după data de 25 decembrie. Cifrele arată cât de mare e gaura din buget: cel mai mare deficit din ultimii 5 ani.

 

Execuţia bugetului general consolidat pe primele unsprezece luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,74% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate, vineri seara, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Anul trecut, după primele unsprezece luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit ceva mai mare de 10 miliarde lei, echivalent cu -1,21% din PIB-ul estimat pentru anul 2017.

Rezultatul este considerabil mai mare faţă de aceeași perioadă a anului 2016, când s-a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei sau 0,73% din PIB.

Guvernul Dăncilă, care a dublat gaura din buget creată de cabinetele Grindeanu și Tudose, se apropie primejdios de limita de 3% din PIB asumată de România în fața Comisiei Europeană.

Potrivit Ministerului Finanțelor, cheltuielile bugetului general consolidat, la 11 luni, sunt în sumă de 287,5 miliarde lei, cu 20,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

„Cheltuielile de personal sunt cu 25,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, au explicat reprezentanţii Finanţelor.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare.

Subvenţiile sunt mai mari cu 15,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, menţinându-se la acelaşi nivel ca procent din PIB, respectiv 0,6%.

„Dobânzile sunt cu 25,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând 1,3% din PIB, întrucât în luna octombrie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 11,8%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 de lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1.100 de lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie”, se mai argumentează în Execuţia bugetară.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,3 miliarde lei, cu 50,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit documentului citat.

Pe partea de venituri, veniturile din accize au fost în sumă de 26,1 miliarde lei (2,7% din PIB), cu 8,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 25,5% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 50,3% faţă de aceeaşi perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule”, se menţionează în execuţia bugetară.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 18,7 miliarde lei, fiind cu 35,1% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Articolul precedentTeodorovici, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre Fondul de Investiții
Articolul următorPrima zi din 2019 aduce scumpiri la carburanți. Ce surpriză te așteaptă la pompă