Despăduririle din regiunea amazoniană încurajate de preşedintele de dreapta al Braziliei Jair Bolsonaro şi posibila revenire la putere a politicienilor peronişti în Argentina ar putea amâna sau chiar deturna ratificarea acordului comercial de Uniunea Europeană cu Mercosur pe parcursul a două decenii, transmite News.ro.
Acordul dintre UE şi Mercosur, anunţat la sfârşitul lunii iunie, reuneşte o populaţie de 780 de milioane de locuitori şi ,dacă ar fi ratificat, ar întări relaţiile politice şi economice dintre UE şi ţările din grupul Mercosur, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay.
Tăierile de pădure au crescut de la alegerea lui Bolsonaro, anul trecut. Planurile sale de dezvoltare a regiunii amazoniene şi măsurile de slăbire a protejării pădurii propicale au alarmat ecologiştii şi au dat argumente oponenţilor europeni ai acordului comercial cu piaţa comună din America de Sud.
Doi foşti miniştri ai Mediului din Brazilia, Jose Sarney Filho şi Izabella Teixeira, au spus că Bolsonaro a subminat reputaţia câştigată cu greu de Brazilia, de producător de alimente responsabil şi lider al forumurilor mondiale pentru mediu.
”Nimeni nu şi-a imaginat că va desfiinţa atât de rapid şi de eficient mecanismele de comandă şi control pentru protejarea mediului”, a afirmat Sarney într-un interviu. El a spus că Bolsonaro a descurajat în mod voit agenţiile de mediu şi a acordat facilităţi pentru tăierea arborilor şi invadarea rezervaţiilor indigenilor.
Preşedinţia braziliană nu a răspuns imediat solicitărilor de informaţii.
Sarney a subliniat că există un risc ridicat ca unii parlamentari europeni, în special din ţările cu agricultură dezvoltată, cum este Franţa, să nu ratifice acordul convenit cu Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat în luna iunie că nu va semna pactul UE-Mercosur dacă Bolsonaro va retrage Brazilia din acordul climatic de la Paris.
Pe fondul tensiunilor mai mari cu Franţa provocate de schimbarea politicii de mediu, Bolsonaro a anulat în mod neaşteptat o întâlnire care ar fi trebuit să aibă loc pe 29 iulie cu ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian şi a mers în schimb la frizer.
Germania şi Norvegia au suspendat donaţiile către un fond de 1,2 miliarde de dolari pentru susţinerea proiectelor durabile în regiunea Amazonului, după ce guvernul a dezfiinţat un comitet de conducere care selecta proiecte, intenţionând să aloce banii pentru a despăgubi fermierii ale căror terenuri din zonele protejate au fost expropriate.
Bolsonaro, un naţionalist care a atacat amestecul străinilor în regiuna amazoniană, a replicat că Brazilia nu are nimic de învăţat de la ţările europene şi că nu are nevoie de bani. El a spus că banii ar trebui folosiţi pentru reîmpădurirea Germaniei.
Diplomaţi şi analişti europeni au spus că atitudinea lui Bolsonaro referitoare la Amazon va alimenta opoziţia faţă de acordul Mercosur, împotriva căruia au avut loc deja proteste.
Despăduririle din Brazilia au crescut în iulie de peste trei ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele agenţiei braziliene de cercetări spaţiale INPE. Bolsonaro a spus că datele sunt înşelătoare şi l-a concediat pe şeful agenţiei.
Sectorul agricol brazilian, care a reuşit să îl convingă pe Bolsonaro să nu retragă Brazilia din acordul de la Paris, este îngrijorat că politica faţă de Amazon poate duce la boicotarea exporturilor sale.
Magnatul agricol şi fost ministru al Agriculturii Blairo Maggi a declarat publicaţiei Valor Economico că discursurile agresive ale lui Bolsonaro în domeniul mediului ar putea scufunda acordul dintre UE şi Mercosur şi distruge munca de ani de zile de a aduce exporturilor de alimente braziliere o imagine prietenoasă mediului.
În Argentina, alegerile primare au adus noi incertitudini pentru acordul dintre UE şi Mercosur, întrucât candidatul peronist Alberto Fernandez a ieşit drept favorit să câştige alegerile prezidenţiale din octombrie.
Fernandez a afirmat că vrea să renegocieze părţi ale acordului comercial care nu sunt în avantajul Argentinei. Acest lucru poate demonta acordul, având în vedere opoziţia din Europa.
“ Dacă Fernandez este ales şi vrea să renegocieze părţi ale acordului, acesta ar fi redeschis în totalitate. Ne-am întoarce la început”, a afirmat un diplomat european din Brazilia.
În timp ce Fernandez este un peronist moderat, contracandidatul său este fosta preşedintă argentiniană Cristina Fernandez Kirchner, o protecţionistă care nu este în favoarea acordului cu UE.