Departamentul pentru Comerţ al Statelor Unite va prelungi o decizie care permite Huawei Technologies să cumpere produse ale companiilor americane, astfel încât să poată oferi în continuare servicii de service clienţilor săi, au declarat surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

”Licenţa generală temporară” va fi prelungită cu 90 de zile, au spus sursele.

Departamentul pentru Comerţ a permis iniţial Huawei să cumpere unele produse fabricate în SUA în luna mai, la scurt timp după ce a inclus-o pe o listă neagră, pentru a reduce impactul asupra clienţilor, dintre care mulţi gestionează reţele în regiuni americane rurale.

Prelungirea deciziei va reînnoi un acord care expiră pe 19 august, astfel încât Huawei va putea să întreţină reţelele de telecomunicaţii existente şi să ofere actualizări software pentru telefoanele sale.

Situaţia legată de licenţe, care a devenit un element major de negociere în discuţiile comerciale dintre SUA şi China, rămâne fludidă, iar decizia de a menţine concesia s-ar putea schimba până la termenul limită de luni, au precizat sursele.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping ar urma să discute telefonic despre Huawei în cursul acestui weekend, a spus una intre surse.

Reprezentanţii Huawei nu au comentat imediat informaţia, iar Ministerul de Externe chinez nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Mulţi dintre furnizorii Huawei au cerut licenţe speciale pentru a continua vânzările către Huawei. Secretarul Departamentului pentru Comerţ, Wilbur Ross, a declarat la sfârşitul  lunii trecute că a primit peste 50 de solicitări şi că se aşteaptă să primească în continuare.

Dintre cele 70 de miliarde de dolari cheltuite de Huawei în 2018 pentru achiziţia de componente, circa 11 miliarde de dolari au mers către companii americane, printre care se află Qualcomm, Intel şi Micron Technology.

Departamentul pentru Comerţ a refuzat să comenteze, făcând în schimb referire la comentarii exprimatea de Ross în această săptămână la televiziunea CNBC, în care a afirmat că licenţele actuale sunt valabile până luni.

Întrebat dacă licenţele vor fi prelungite, Ross a spus: ”Luni vă voi oferi noi informaţii”.

Articolul precedentTeodorovici: „Vama va fi sub autoritatea directă a ministrului de Finanţe”
Articolul următorDe ce este blocat acordul între UE și ţările din grupul Mercosur?