Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că o componentă importantă din prețul de facturare al energiei îl constituie achiziția de certificate verzi. Acestea sunt necesare, mai ales în România, unde combustibilii fosili, precum cărbunele, sunt utilizați pe scară largă pentru producția de energie.
Ne uităm pe prețul mediu de la bursa de energie, OPCOM, de la 1 ianuarie și până la 31 iulie, prețul pe piața spot a fost de 64 de euro. Sunt vârfuri de tranzacții, iar principala cauză este prețul certificatelor de dioxid de carbon. Acolo unde avem energie pe cărbune trebuie să achiziționăm certificate verzi, iar un astfel de certificat costă 55 de euro.
Aceste creșteri de preț nu se pot reflecta direct în factură, pentru că furnizorul avea deja achiziționată energia de pe piața spot. De exemplu, prețul de cost al Hidroelectrica este mic față de cât vinde pe piața spot. Deci, la Hidroelectrica este mai mic pretul față de cel cu care îl vinde.
Nu stați în piața serviciului universal, optați pentru Hidroelectica, unde tariful este 0,255 lei/kw”, a declarat Virgil Popescu.
Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE. Noul ministru de Finanțe dă vina pe certificatele de CO2 și sper că lucrurile vor reveni la normal prin autoreglarea pieței.
„Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.
Întrebat dacă nu se poate negocia cu UE în privința certificatelor, Vîlceanu a precizat: „Nu putem negocia nimic cu UE, pentru că aceste certificate sunt tranzacționate pe bursă. Prețul se formează pe bursă, nu îl face nici Guvernul, nici nu se formează în altă parte.”