Tudorel ANDREI, preşedinte INSSE (institutul Național de Statistică) publică, într-un articol din presa de astăzi, concluziile desprinse dintr-o primă tentativă de modelare a efectelor crizei, pe care instituția sa a întreprins-o. Concluziile pe care le trage coordonatorul statisticii naționale sunt desprinse dintr-un scenariu de groază:
- „Scăderile cele mai mari ale volumului de activitate sunt semnalate în industria hotelieră şi a restaurantelor pentru care s-a înregistrat o evaluare medie egală cu 2,07 (pentru volumul de activitate) şi 2,0 (pentru numărul de angajaţi), ceea ce ne arată o situaţie critică în acest sector. Deasemenea, în sectorul tranzacţiilor imobiliare s-a înregistrat o evaluare medie egală cu 2,71 (pentru volumul de activitate) şi 2,60 (pentru numărul de angajaţi). Afectate într-o bună măsură se prefigurează a fi intermedierile financiare şi asigurările (3,16, respectiv 3,2). Evaluări nu tocmai încurajatoare au fost şi cu privire la evoluţiile din industria prelucrătoare (3,09 pentru evoluţia numărului de salariaţi);
- Cele mai puţin afectate domenii se prefigurează, în viziunea statisticienilor din teritoriu, că vor fi: producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (evaluarea medie este 4,15 pentru volumul de activitate, respectiv 4,06 pentru numărul de angajaţi); informaţiile şi comunicaţiile (evaluarea medie cu privire la volumul de activitate este 3,90, respectiv 4,0) şi agricultură, silvicultură şi piscicultură (3,74, respectiv 3,67).
Rezultatele referitoare la luna aprilie ne indică, din păcate, un impact economic şi mai nefavorabil în raport cu luna martie, urmare a raspândirii COVID 19, atât din perspectiva reducerii volumului de activitate (evaluarea medie din luna martie este 3,26, în timp ce pentru luna aprilie este 3,16), cât şi a numărului de salariaţi (evaluarea medie din luna martie este 3,52, în timp ce pentru luna aprilie este 3,41).”