Guvernul va porni anul viitor cinci mega proiecte și o reducere de tarife: construirea canalului Dunăre-București, trei autostrăzi și o stațiune montană cu 160 de kilometri de pârtie, a anuțat Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, la Antena 3, post de televizune apropiat puterii politice.
Chiar dacă nici unul dintre proiecte nu are legătură cu subiectul economic numărul 1, din această perioadă, gazele din Marea Neagră, Vâlcov anunță că de la 1 ianuarie gazele se vor ieftini cu 20%.
Măsura nu este vreuna care să aiba vreun fundament economic. Ci este un răspuns la o constatare a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) care ar fi ”descoperit” că din 2013 și până în prezent preţul gazelor a crescut cu 75%, și s-a grăbit să informeze despre acest fapt pe premierul Viorica Dancilă.
Într-un amestec de adevăr și neadăvăr, fâcând referire la două companii care furnizează 95% din gazele consumate în România (din care una nu poate fi decât compania de stat Romgaz, iar la cealaltă, Petrom, în care statul deține 21%) Vâlcov critică managementul companiilor, în ciuda faptului ca statul roman a fost cel care a forțat, în ultimii doi ani, acordarea de dividende maxime. ”Îşi permit ca un preţ de producţie de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. Pentru că aşa au înţeles unii manageri că trebuie mers înainte”, afirmă Vâlcov într-o perplexitate demnă de un actor de estradă.
„Constatând că din 2013 până azi preţul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinţei acestor două entităţi de a obţine profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat şi ne întreabă ce să facem. Legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situaţie, poţi să intervii ca guvern şi pentru maxim trei ani de zile să reglezi preţul. Si eu o s-o fac recomadarea să impunem scăderea prețurilor prin intervenția Guvernului – şi sunt sigur că în această direcţie vom merge – astfel încît în următorul an de zile preţul gazelor se va ieftini cu peste 20%”, a adăugat Vâlcov.
Darius Vâlcov, este considerat autorul mai multor capitole din programul de guvernare al PSD, inclusiv susținătorul ideii suprimării fondurilor private de pensii Pilonul II, a înființării Fondului Suveran (ce trebuia constituit din primul an de guvernare), promotorul programelor masive de investiții prin Parteneriatul Public Privat (fără a se ști ce firmă privată ar fi interesată să investească în proiecte nesusținute de studii de fezabilitate) așa cum ar trebui lansate și proiectele anunțate luni.
Fostul ministru de finanțe, Darius Vâlcov are la activ o condamnare de 8 ani (sentința nu este definitivă) pentru fapte de corupție în mai mute dosare, care au vizat însușirea necuvenită a sumei de 6.200.000 lei. În campania electorală din 2016, Vâlcov, din pozița de primar al capitalei județului Olt, îi amenința pe locuitorii unei comune alăturate orașului Slatina, că dacă nu vor vota cu PSD, îi va lăsa fără subvenții și le va dubla prețul apei.
Comments are closed.