Daniel Zamfir, susținut de Senat să-i bage pe BNR-iști în pușcărie

Senatul nivelează calea spre pușcării a membrilor Consiliului de Administratie al Băncii Naționale a României și a angajaților acesteia responsabili cu supravegherea prudențială, care comit neglijențe în serviciu, aprobând, tacit, marți, proiectul legislativ avansat de senatorul ALDE, Daniel Zamfir.
Prin acest act normativ ar urma să fie abrogate din Statutul Băncii Naționale prevederile potrivit cărora ”membrii Consiliului de administratie al BNR şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal”.
Zamfir vrea ca angajații BNR să se supună legii, la fel ca oricare cetățean, și să răspundă pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu.

Proiectul urmează să fie votat de Camera Deputaților, care este în acest caz cameră decizională.

Alineatele pe care proiectul avansat de Daniel Zamfir le-a propus spre abrogare, potrivit acestuia, ”statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituțional”.

Senatorul ALDE reamintește că președintele Klaus Iohannis a semnalat, deja, acest aspect într-o cerere de reexaminare transmisă Parlamentului, asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar, care conține o prevedere similară.
Potrivit Bursa.ro, anunțul privind aprobarea tacită a propunerii legislative a fost dezvăluită inclusiv de senatorul Daniel Zamfir. http://www.bursa.ro

Propunerea lui Daniel Zamfir vizează Articolul 25 statutul BNR.

Reglementarea, autorizarea şi supravegherea prudentiala a instituţiilor de credit

(3) Membrii Consiliului de administratie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, insarcinat sa exercite atribuţii de supraveghere prudentiala, nu raspund civil sau penal, după caz, dacă instantele judecătorești constata indeplinirea sau omisiunea indeplinirii de către aceste persoane, cu buna-credinta şi fără neglijenta, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudentiala.

(4) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare initiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suporta de Banca Naţionala a României”.

Guvernatorul Isarescu are nevoie mai mult ca oricand sa invoce articolul 25 din Statutul BNR, cel cu imunitatea civila si penala.

Este cel pe care Presedintele Iohannis l-a intors ca fiind neconstitutional si pe care pana mai ieri BNR il considera irelevant dar il dorea inclus in legea de infiintare a Comitetului de Macrostabilitate.

Acest articol a fost un cadou facut lui Isarescu de fostul premier Nastase.

Dupa ce Nastase a pierdut disputa cu Iliescu si nu a reusit sa il schimbe pe Isarescu cu Georgescu, s-au intrecut in favoruri.

Nastase i-a facut cadou un statut al BNR, giugiuc.

La schimb i-a cerut lui Isarescu sa il ia in BNR pe meditatorul lui Andrei (baiatul lui Nastase).

Cum art. 25 a revenit in mintea lui Isarescu, s-a gandit sa il promoveze pe fostul preparator si l-a numit director in locul lui Botel.

Varianta de laudatio romantata este aici http://m.zf.ro/banci-si-asigurari/adrian-vasilescu-bnr-de-unde-a-fost-pescuit-tanarul-de-39-de-ani-tudor-grosu-ce-l-va-inlocui-de-la-1-septembrie-pe-directorul-uneia-dintre-cele-mai-sofisticate-directii-din-bnr-15557043
Varianta de laudatio neromantata e cam asa:

– a ajuns sa faca meditatii cu Andrei Nastase, fiul lui Adrian Nastase, premier in 2004;
– Adrian Nastase l-a recomandat lui Isarescu in 2004 ca tot ii baga art. 25 in legea privind statul BNR.

Desi in departamentul de modelare de la BNR sunt multi oameni talentati, multi veniti pe filiera ultra-competitiva a DOFIN ASE Bucuresti, aflam ca o noua plangere penala rascoleste amintiri la sefi si ca un favor cu articolul 25 te face sa avansezi in cariera.

Ca o aplicabilitate directa a Art 25., BNR spune că ”Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială”.

Link aici http://psnews.ro/bnr-noi-probleme-reclamata-la-dna-si-curtea-de-conturi-134250/

 

Articolul precedentSRTv, contract de 350 milioane de lei pe 4 ani cu RADIOCOM
Articolul următorUnirea plutește în aer: Blue Air preia transportatorul aerian moldovean Air Moldova

Comments are closed.