China investește de nouă ori mai mult în Europa decât în America de Nord, ca urmare a politicilor divergente, conform unui raport publicat în această săptămână.
Investițiile străine directe chineze (ISD) au evoluat în mod dramatic către Europa în prima jumătate a anului 2018, iar cele către America de Nord au scăzut cu 92% în ultimul an, de la 24 de miliarde la 2 miliarde de dolari, potrivit firmei de avocatură multinaționale Baker Mackenzie.
În primele șase luni ale anului, fuziunile și achizițiile chineze care au fost recent anunțate în Europa au fost în valoare de 20 de miliarde de dolari, comparativ cu 2,5 miliarde de dolari în America de Nord, iar investițiile chineze în Europa le-au depășit de șase ori pe cele din America de Nord, la 12 miliarde de dolari față de 2 miliarde de dolari.
Atât politicile din China și cele din SUA au impus această schimbare, ca urmare a faptului că legiuitorii acționează pentru a-și proteja industriile sau pentru a împiedica ieșirea capitalului. Pe fondul creșterii fluxurilor de capital, în 2016 China a înăsprit reglementările în privința investițiilor externe.
Companiile chineze au renunțat cu o rată rapidă la investițiile din America de Nord, pe fondul acestei campanii de înăsprire. Astfel, rata de dezinvestire a fost de 9,6 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2018 și sunt încă 5 miliarde de dolari în așteptare, se arată în raport. Pe de altă parte și Europa a înregistrat un fenomen de dezinvestire, dar la o scara sensibil mai mică: doar 1 miliard de dolari în același interval de timp și 7 miliarde de dolari în așteptare.
În același timp, autoritățile de reglementare din SUA se preocupă de proiectele de investiții în domeniul securității naționale și de elaborarea unui cadru pentru o analiză mai strictă a transferului de tehnologie care este dezvoltată pe teritoriul său.
Într-un caz extrem de cunoscut, administrația Trump a inițiat o interdicție producătorului chinez de telecomunicații ZTE, adoptată ca pedeapsă pentru companie din cauza încălcării sancțiunilor împotriva Iranului și Coreei de Nord. Dar, la trei luni mai târziu, Casa Albă a ridicat interdicția respectivă.
Guvernele de la Beijing și Washington sunt angajate într-un război comercial, cu președintele Trump amenințând recent cu impunerea a unei noi runde de tarife, în valoare de 200 de miliarde de dolari, asupra produselor chinezești.
Trump citează ca argument deficitul comercial al Americii cu China ca fiind un factor cheie al conflictului, în timp ce investitorii se plâng de ceea ce numesc practici comerciale necinstite ale Chinei, printre care transferurile forțate de tehnologie, accesul la piață în mod disproporționat și subvențiile de stat preferențiale.
În același timp, autoritățile chineze lucrează deja pentru a atrage Europa. Într-o întâlnire recentă ce a avut loc la Beijing, premierul chinez Li Keqiang a găzduit liderii Uniunii Europene și a subliniat necesitatea de a susține comerțul liber. Comunicatul comun emis la sfârșitul reuniunii a afirmat angajamentul ambelor părți față de acele principii, lucru pe care nu au reușit să-l realizeze în anii precedenți.
În declarație, Beijing și Bruxelles au prezentat pentru prima dată oferte de acces pe piață ca parte a discuțiilor privind tratatul de investiții și au convenit să creeze un grup de lucru pentru reformele Organizației Mondiale a Comerțului.
Comments are closed.