„Am promis, am făcut! Economia României a crescut cu 2,8 procente în primul trimestru al anului 2021. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv.” Este cel mai nou mesaj dat de Florin Cîțu.

Altfel spus, premierul ne anunță săptămânal că economia țării duduie. Cu toate acestea, Guvernul a adoptat, recent, în secret, un memorandum prin care obligă societățile de stat valoroase să renunțe la aproape tot profitul lor, în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende. Adică în bani care acoperă găurile bugetare, explică surse guvernamentale. Premierul speră să scoată astfel 2,5 miliarde de lei anul acesta, doar din conturile companiilor energetice.

Una dintre marile firme afectate de deciziile guvernului Cîțu este Transgaz. Care și-a și anunțat investitorii că va fi obligată să renunțe la minimum 90% din cele 230 de milioane de lei, cât a fost profitul pe 2020. Asta în condițiile în care, pentru anul acesta, compania de gaz programase investiții de peste 800 de milioane de lei. Unele dintre acestea, chiar strategice, precum conducta de 303 km, care ar urma să transporte gazele din Marea Neagră până la Podișor. O investiție estimată la circa 1,6 miliarde de lei.

Și Transelectrica și Hidroelectrica sunt afectate de noua măsură. Aceasta din urmă a fost deja obligată, chiar înainte să apară memorandumul, să transforme tot profitul în dividende. Din profitul net de 1,3 miliarde de lei obținut în 2020, Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea au decis să repartizeze sub formă de dividende 1,28 de miliarde de lei. Alte 17,8 milioane de lei reprezintă participarea salariaților la profit. Cu alte cuvinte, tot profitul a fost luat și nu a mai rămas nimic pentru investiții. Mai mult, acționarii au luat și 1 miliard de lei din rezerve.

În felul acesta, companiile mari de stat au șanse minime spre nule să se mai dezvolte. Spre deosebire de companiile de stat din alte țări europene, cele din România nu au reușit să depășească granițele mai departe de Republica Moldova.

Transgaz a finalizat o conductă de gaze până la Chișinău, aceasta fiind mai mult o investiție strategică, decât una aducătoare de venituri. Culmea e că astfel de politici au adoptat și cele trei guverne PSD. Politici, care erau criticate dur de către cei de la PNL.

Doar PSD nu vede asemănările. Colegii lui Marcel Ciolacu sunt mai preocupați să scoată în evidență similitudini între guvernările Boc și Cîțu, punctând astfel la capitolul imagine.

 „Taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic. Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăților la care statul este acționar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi „găurile” din bugetul statului. Din ce să mai facă aceste companii investiții?” Extras din moțiunea PNL, aprilie 2019.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentContinuă protestul angajaţilor de la Fabrica de Vagoane Caracal
Articolul următorInvestițiile în piața imobiliară, la jumătate față de anul trecut, după primul trimestru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau