Circa 88% din reprezentanţii mediului de afaceri din România susţin că problema corupţiei reprezintă o piedică pentru desfăşurarea activităţii firmelor, arată un sondaj privind atitudinea mediului de afaceri european faţă de corupţia din Uniunea Europeană, publicat luni de Comisia Europeană, cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.
Acesta arată că nivelul corupţiei este mai puţin răspândit în UE decât în 2013.
”Rezultatele arată o tendinţă descendentă, însă un număr semnificativ (63 %) de întreprinderi consideră corupţia ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75 % în 2013. Cât priveşte situaţia din România, 97% din reprezentanţii mediului de afaceri susţin că problema corupţiei este răspândită la nivel naţional”, informează Comisia Europeană.
Mai mult decât atât, 88% dintre aceştia văd corupţia ca pe un impediment în desfăşurarea normală a activităţii firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%.
La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupţia, 51 % dintre respondenţi considerând că este puţin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendinţe să fie raportate poliţiei sau procurorilor.
”Corupţia subminează democraţia şi statul de drept, fundamentul societăţilor noastre. În timp, influenţa sa creşte inegalităţile şi subminează coeziunea socială. Ca Uniune, am făcut progrese importante de-a lungul anilor, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să colaborăm cu autorităţile naţionale, cu organizaţiile internaţionale, cu societatea civilă şi cu sectorul privat pentru a eradica corupţia”, spune comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Uniunea Europeană a înregistrat progrese în lupta împotriva corupţiei cu noi norme privind protecţia avertizorilor de integritate, combaterea spălării banilor şi accesul autorităţilor de asigurare a respectării legii la informaţii financiare, precum şi cu privire la protejarea intereselor financiare ale Uniunii, respectiv înfiinţarea Parchetului European.
”Comisia va continua să îşi consolideze activitatea cu privire la acest subiect în cooperare cu toate părţile interesate. Lupta împotriva corupţiei va fi, de asemenea, un element-cheie al noului ciclu de revizuire a statului de drept”, arată CE.