„Suma plătită de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a companiei”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei spun că 2018 a fost anul record pentru piaţa certificatelor de carbon, EU ETS, conform informaţiilor despre modificările preţurilor pe pieţele globale de carbon, actualizate de către Argus Emissions Markets, valoarea triplându-se în cursul anului, ajungând la cel mai mare preţ de închidere, din august 2008 până în prezent.

„Raportat la evoluţia preţului certificatelor de CO2, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat în baza datelor existente la momentul respectiv. Este important de precizat că, din punct de vedere operaţional, fără aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a încheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (în valoare de 225 milioane lei), ceea ce indică stabilitatea în modul operaţional de funcţionare al acestui operator economic”, mai spun reprezentanţii companiei, în comunicat.

În vederea rezolvării problemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia împreună cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM şi Consiliul Concurenţei au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

„Chiar dacă efortul financiar necesar achiziţiei certificatelor de CO2 a fost de peste un miliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare şi are o situaţie financiară stabilă, având încheiate contracte de vânzare energie electrică pentru anul 2019 de 10,1 TWh, înregistrând zero datorii restante faţă de bugetul consolidat al statului şi achitând toate obligaţiile financiare către instituţiile bancare, conform prevederilor contractuale”, se mai arată în comunicat.

Acesta subliniază că societatea nu înregistrează datorii restante la stat. Compania estimează pentru acest an un profit net de 1 milion de lei şi venituri totale de 3,91 miliarde lei. CE Oltenia are circa13.000 de angajaţi.

Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

 

Articolul precedentVânzările Dacia, pe plus în luna mai 2019, față de anul trecut
Articolul următorTeodorovici:”Nu finanțarea este problema la proiectele de infrastructură”