Președintele ZTE, una dintre cele mai importante companii de tehnologie din China, și-a cerut scuze clienților și angajaților, după ce compania a acceptat să plătească o amendă de 1 miliard de dolari Statelor Unite pentru a pune capăt unei interdicții care a afectat business-ul cu telefoane.
Interdicția are drept cauză o încălcare de către ZTE a embargoului instuit de SUA împotriva Iranului. Drept urmare cel de-al doilea mare producător chinez de echipamente de telecomunicații nu a mai putut achiziționa o serie de componente de bază din SUA, absolut necesare pentru producția de telefoane și alte dispozitive.
În plus față de amendă, ZTE a fost de acord să își revizuiască conducerea în schimbul ridicării interdicției. Într-un comunicat către angajați, președintele Yin Yimin a declarat că ZTE ar dori să revină în piață cât mai curând posibil și să îi facă responsabili de încălcare pe vinovați, conform unei surse din companie, citată de CNBC.
„Această problemă reflectă problemele care există în politica de conformare din compania noastră la nivel de conducere”, a scris Yin, potrivit sursei, adăugând că incidentul a fost cauzat de greșelile câtorva lideri și angajați ai ZTE.
El a adăugat că interdicția stabilită de SUA a provocat „pierderi uriașe pentru companie”, care a fost forțată astfel să plătească un „preț dezastruos”.
În cadrul înțelegerii, ZTE își va schimba consiliul de administrație și conducerea în termen de 30 de zile, va plăti amenda de 1 miliard de dolari și va depune o sumă suplimentară de 400 de milioane de dolari într-un cont. Acordul include și o nouă interdicție, pe o perioadă de 10 ani, care este suspendată cu excepția cazului în care există violări viitoare ale acordului.
ZTE a pledat vinovat anul trecut pentru sustragerea embargourilor impuse de Statele Unite, cumpărând componente din S.U.A., încorporându-le în echipamentele ZTE și transportându-le în mod ilegal în Iran. În plus, ZTE a mințit în legătură cu disciplina unor directori responsabili de încălcările inițiale.
Interdicția impusă ZTE a devenit un aspect cheie în negocierile comerciale dintre Washington și Beijing. În acest context, doar o astfel de înțelegere, cu penalități dure impuse ZTE, a fost posibilă deoarece președintele american Donald Trump caută și insistă pentru concesii comerciale din partea China, negocierile purtate continuând să evite un război comercial între cele două mari economii ale lumii.
Comments are closed.