Angajații dintr-un sector al economiei au avut parte de o adevărată „explozie salarială” în ultima lună, trecând direct în topul celor mai bine plătiți salariați.
Salariile nete ale angajaților din domeniul fabricării „produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului” au crescut cu 47,2% într-o singură lună!
Astfel, salariul mediu net din acest sector al economiei a urcat în iunie la suma incredibilă de 8.245 lei, potrivit celui mai recent raport al INS.
Pe următoarele locuri în topul salarial se află:
– serviciile IT: 7.013 lei net
-informații și comunicații (IT&C): 5.762 lei
-extracția petrolului și gazelor naturale: 5.714 lei
– transporturi aeriene: 5.340 lei
– intermedieri financiare (bănci și asigurări): 5.129 lei
Salariile din Administrația publică au ajuns și ele la vârful câștigurilor din economie cu un salariu mediu net de 4.961 lei pe lună, mult peste Telecomunicații sau Cercetare-dezvoltare.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei în iunie, în creştere faţă de luna precedentă cu 41 lei (+1,3%), cele mai mari valori fiind înregistrate în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, iar cele mai mici în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.127 lei, cu 49 lei (+1%) mai mare decât în luna mai 2019.
Valorile cele mai mari ale salariului mediu nominal net au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 8.245 lei, iar cele mai mici valori în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 1.776 lei.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior – cu 15,4%, în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) – cu 14,4%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – cu 14,1%.
Potrivit INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea,
scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – cu 47,2% – şi în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor – între 9,% şi 12,5%.
„În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, precizează INS.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), sănătate şi asistenţă socială (+2,3%).