După ce inițial fondurile de pensii private s-au plâns că banii proveniți din pilonul 2 ar putea fi impozitați, ministerul Muncii contrazice această variantă.
O asociație atrage atenția că din cauza unei prevederi neclare din codul fiscal pensiile din Pilonul 2 ar putea fi impozitate progresiv. Astfel, dacă acum cota de taxare este de 10%, de la 1 ianuarie ar putea să ajungă și la 20%. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România solicită modificarea legii astfel încât să se mențină cota actuală de impozitare.
„Prin modul în care legislația a fost formulată acum apare această situație de confuzie prin care potențial și câștigurile de capital ale pensiilor private ar fi considerate ca fiind necontributive, ceea ce nu este corect.
Ambiguitatea legislativă încadrează câștigul de capital obținut prin investirea contribuțiilor în sistemul de pensii private la sume necontributive – așa cum sunt considerate pensiile speciale. Ori, randamentul de capital este rezultatul investirii exact a contribuțiilor pe care oamenii le-au făcut. Deci este o ambiguitate care creează o situație anormală prin care un sistem eminamente contributiv – așa cum este sistemul de pensii private – este impozitat aidoma unui sistem necontributiv așa cum sunt pensiile speciale”, a spus Radu Crăciun, preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat.
Ministerul Muncii contrazice această variantă:
„Legea nr. 282/2023 la care se face referire reglementează pensiile de serviciu, inclusiv componenta de impozitare a acestora. Pensiile din Pilonul 2 sunt bazate doar pe contributivitate astfel încât interpretarea că ar fi afectat în vreun fel acest venit prin impozitare progresivă este una neconformă cu realitatea normei juridice. E greu de înțeles cum poate cineva să spună că din acest text s-ar interpreta că se impozitează progresiv Pilonul 2”, transmite Ministerul Muncii.