Un mecanism ingenios de deturnare a fondurilor europene pornea din Italia și avea ramificații în România și Marea Britanie.
O investigație a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dus la anihilarea unui sistem complicat de fraudă prin care au fost deturnate în mod eronat fonduri ale Uniunii Europene în valoare de peste 1,4 milioane euro.
OLAF a descoperit modelul de fraudă ca parte într-o investigație privind presupuse nereguli în cadrul unui proiect de cercetare și inovare acordat unui consorțiu european.
Consorțiul condus de italieni, cu parteneri din Franța, România și Marea Britanie, a fost însărcinat cu crearea a două prototipuri hovercraft, ce urmau să fie utilizate ca vehicule navale de urgență capabile să ajungă în zone îndepărtate în caz de accidente de mediu, se arată în raportul OLAF pe anul 2017.
În timpul controalelor la fața locului efectuate împreună cu Garda Financiară din Italia, au fost descoperite diverse componente dezasamblate ale unui hovercraft, precum și alte hovercraft-uri care au fost finalizate după data limită a proiectului. S-a constatat că, pentru a obține fondurile UE, partenerii italieni au atestat în mod fals existența condițiilor structurale și economice necesare pentru realizarea proiectului.
Activitățile de investigație desfășurate de OLAF în Marea Britanie au arătat că partenerul britanic exista doar pe hârtie și că societatea a fost, de fapt, creată și deținută de aceiași parteneri italieni.
Pentru a simula dezvoltarea reală a proiectului și pentru a sustrage fondurile, s-au înregistrat și costuri fictive. În practică, odată cu obținerea fondurilor UE, beneficiarii italieni au folosit artificii contabile pentru sifonarea banilor, falsificarea documentelor care atestă cheltuieli false.
O analiză detaliată a mai mult de 12.000 de tranzacții financiare și plăți efectuate în cadrul proiectului a arătat că o parte din fondurile UE primite de partenerii italieni și britanici au fost folosiți pentru a plăti o ipotecă pe o blocare a castelului.
OLAF a încheiat investigația în 2017 cu două recomandări judiciare –către Procuratura Generală din Genova și Poliția orașului Londra în Marea Britanie, și o recomandare financiară către Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene pentru recuperarea fondurilor fraudate.
Autoritățile italiene urmăresc deja recomandările OLAF și investighează persoanele în cauză pentru delapidarea și fraudele împotriva UE, contabilitatea falsă, falimentul fraudulos și declarațiile frauduloase.
Comments are closed.