Muncitorii străini din Germania sunt plătiți mai prost decât un nativ, arată datele Institutului pentru Economie. Românii se află undeva la jumătate clasamentului, în timp ce indienii conduc detașat, pentru al doilea an la rând.
Institutul pentru Economie din Germania a publicat o analiză referitoare la salariile muncitorilor străini din această țară, în comparație cu veniturile lucrătorilor germani. Astfel, se constată un decalaj serios între salariul mediu încasat de un german și cel încasat de un muncitor de altă naționalitate. Dintre lucrătorii străini, indienii câștigă cel mai mult în Germania și au reușit să își mărească semnificativ avansul salarial față de anul precedent, potrivit știridiaspora.
Salariul mediu al angajaților germani cu normă întreagă la sfârșitul anului 2022 a fost de 3.785 de euro, cu 904 euro mai mare decât salariul mediu ale persoanelor de naționalitate străină.
Dintre cetățenii străini, salariile persoanelor cu cetățenie indiană sunt cu mult înaintea acestora, cu 5.227 de euro. Acest lucru se datorează faptului că mulți indieni sunt angajați în profesii academice STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Astfel, dacă în anul 2012, în domeniul academic lucrau 3.750 de indieni, la finalul lui 2022 numărul acestora era de 27.566. Acest lucru a crescut mult media salarială în rândul indienilor.
Creșterea ocupării forței de muncă în rândul cetățenilor străini a fost, de asemenea, foarte mare în domeniul muncii necalificate, unde campionii sunt românii și bulgarii, urmați de sirieni, dar în cazul lor este vorba de o migrație intempestivă, din motive de criză majoră în țara de origine.
Potrivit datelor statistice oficiale valabile la nivelul anului 2022, un indian are un salariu mediu lunar de 5.227 de euro – o creștere de 5,1% față de anul precedent.
Angajații cu normă întreagă de naționalitate bulgară au salarii lunare medii relativ scăzute: românii – 2.444 euro/lună, bulgarii 2.339 euro/lună, iar sirienii 2.519 euro/lună.
Comparativ cu anul precedent, salariul mediu al tuturor germanilor care lucrează cu normă întreagă a crescut cu 3,9% și cu 5,6% în rândul angajaților străini.