Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 48 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2019, în creştere cu 17,1% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Datele statistice ale ASF sunt prezentate exact în ziua în care economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, trage un semnal de alarmă fără precedent cu privire la destinul Pilonului II în România.

„OUG 114 le cere administratorilor fondurilor de pensii să aducă pe parcursul unui singur an majorări de capital de circa 800 milioane de euro, de 11 ori mai mult. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, OUG 114 reduce cu 70% nivelul maxim al comisioanelor ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţiile cu Asociaţia Pensiilor Private este că marea majoritate, dacă nu cumva toate cele şapte societăţi se gândesc să se retragă din România”, a declarat luni oficialul BNR.

Cronica unui dezastru anunțat se face tocmai când activele pe Pilonul II au crescut cu 17,1% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor ASF.

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,37 miliarde de lei, respectiv 63,2%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 7,94 miliarde de lei (16,52%). Depozitele bancare se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,5 miliarde de lei, respectiv 9,38% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 48,063 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2019, iar valoarea activului net era de 48,042 miliarde de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,270 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,138 milioane de participanţi.

În luna noiembrie 2018, au fost virate contribuţii pentru 4,061 milioane de participanţi, iar pentru 3,189 milioane nu au fost virate contribuţii.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Articolul precedentSuprataxarea firmelor din energie umflă facturile
Articolul următorANAF, operațiune în forță. Amenzile date sunt usturătoare