Ministerul Energiei ar putea avea primul Centru sectorial de răspuns la incidente de securitate, după modelul Israelului, iar în următoarele zile urmează să fie prezentată legislaţia pentru consultare publică cu privire la acest demers, a anunţat, marţi, într-un forum de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În mandatul meu de ministru al Cercetării, am reuşit să depăşim o piatră de hotar prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care nimeni nu l-a crezut posibil, şi anume să avem o Lege cibernetică. A fost prima lege care a modificat legislaţia noastră de securitate naţională în ultimii zece ani. Acum există nişte cerinţe foarte clare privind protecţia cibernetică, inclusiv pentru companiile energetice. Acum, la Ministerul Energiei vrem să creăm primul Centru sectorial de răspuns la incidente de securitate. Israelul a fost un model în acest demers şi, în următoarele zile, vom prezenta legislaţia pentru consultare publică cu privire la acest prim Centru cibernetic de sector.

Avem un precedent în Ministerul Cercetării, cu un grup de lucru şi vrem să replicăm asta împreună cu modelul din Israel. Ştiu că este un parteneriat foarte puternic în ţara dumneavoastră între sectorul public şi cel privat. Sunt implicate companii private, care se pot abona şi plătesc pentru a beneficia de protecţie cibernetică. Probabil că vom face un model hibrid, sau cel puţin iniţial. O mare parte din acest efort este susţinut de Guvern prin Fondul de modernizare. Avem banii, avem oameni grozavi în România pe cyber, aşa că va fi un succes uriaş”, a afirmat Burduja.

Articolul precedentCifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 4,8% în primele 7 luni din 2024. Ce ramură a fost motorul creșterii
Articolul următorDeputații au hotărât: Se majorează cota de participare a României la Fondul Monetar Internațional