80% din români au fost la medic într-o perioadă de 12 luni, iar aproape 7% nu au putut beneficiat de acest serviciu, deși aveau nevoie.
Mai mult de jumătate dintre cei care nu au putut să consulte un medic specialist au precizat ca motiv principal situaţia materială care nu le-a permis efectuarea consultului, informează raportul Condițiile de viață ale populației din România în anul 2017, publicat de Institutul Național de Statistică (INS).
Al doilea motiv de nerealizare a vizitei la un medic specialist a constat în neglijarea problemei de sănătate care ar fi impus efectuarea consultului, aşteptând ca problema să se rezolve de la sine (13,0% dintre persoanele care ar fi necesitat un consult).
„Este înscris pe o lipsă de aṣteptare” reprezintă cel de-al treilea motiv invocat (10,3%), urmat de distanţa prea mare sau lipsa mijloacelor de transport (7,6%), declarat într-o măsură mai mare de persoanele din mediul rural (9,6%).
Din totalul persoanelor de 16 ani şi peste în 2017, o pondere de 13,2% a fost reprezentată de cei care nu au avut nevoie să consulte un medic specialist în ultimele 12 luni, 80,1% au putut să fie consultaṭi, iar 6,7% nu au reuṣit acest lucru, deşi ar fi avut nevoie.
Femeile, mult mai vulnerabile decât bărbații
Dintre persoanele care nu au putut efectua un consult din diferite motive, se remarcă o pondere mult mai ridicată în rândul femeilor decât a bărbaṭilor (63,5% faṭă de 36,5%), însă dintre cei care nu au avut nevoie, se observă că bărbaṭii au avut ponderi mai mari decât femeile (53,2%, respectiv 46,8%).
La nivelul mediilor de rezidenṭă, imposibilitatea de a efectua un consult la un medic specialist al persoanelor de 16 ani şi peste este resimţită mai frecvent în rural decât în cel urban (8,1% faţă de 5,4%).
Pe grupe de vărstă remarcăm că din rândul celor de 65 de ani ṣi peste, se identifică procentul cel mai ridicat al celor care nu au putut să ajungă la consultul medicului specialist (circa 1 din 6), dar ponderea cea mai mare a celor care nu au avut nevoie de consult se observă printre cei ce provin din grupa de vârstă a celor mai tineri, de 16-34 ani (circa 1 din 5).
Studiile superioare te fac mai sănătos
Din rândul celor cu un nivel de instruire scăzut s-a aflat un procent mai ridicat al celor care nu au putut sa ajungă la medicul specialist pentru a beneficia de consult, faţă de cei cu nivel de instruire superior (11,8% faṭă de 2,3%).
Dintre cei care nu au avut nevoie să meargă la medic se observă că cei cu instruire superioară sunt într-o pondere mult mai ridicată faţă de cei cu instruire scăzută (17,8% faṭă de 10,7%).
Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un consult de specialitate, dar nu l-au putut realiza, pensionarii se disting prin frecvenţa cea mai ridicată, aproape 1 din 7 s-au confruntat cu imposibilitatea de a participa la un consult medical, în ciuda problemelor de sănătate iminente vârstei. Ponderile celor care au putut efectuat vizita medicală s-au încadrat între 76,4% ṣi 85,9%.
Comments are closed.