Indicele ROBOR la 3 luni, a crescut miercuri la 3,15%, după ce stagnase timp de două zile la 3,14%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni, care se ia în calcul dobânzilor variabile pentru creditele imobiliare în lei, a stagnat marţi la 3,38%, pentru a treia zi consecutiv. Vineri, acesta a crescut de la 3,36% la 3,38%, iar luni şi marţi a stagnat.

De asemenea, ROBOR la 9 și 12 luni au rămas la aceleași valori ca în ziua precedentă, de 3,47%, respectiv 3,52%.

Explicația creșterilor indicilor ROBOR la termenele mai scurte de 3 luni se explică prin faptul că băncile trebuie să constituie depozitele minime obligatorii până la sfârșitul lunii, ceea ce explică o cerere ridicată pentru lichidități.

Dobânzile de pe piața interbancară ar fi fost chiar mai mari, dacă BNR nu ar fi efectuat luni o injecție de lichiditate de 6,5 miliarde lei printr-o operațiune repo, dar care nu a reușit în totalitate să blocheze tendința de apreciere.

 

 

Articolul precedentGradul de ocupare al populației a depășit ținta de 70%, dar numai un sfert dintre tineri sunt activi în piața muncii
Articolul următorBoala sărăciei: 7% dintre romani nu se duc la medic. Nu au bani de medicamente

Comments are closed.