Banca Naţională a redus, miercuri, dobânda cheie, de la 1,75% pe an la 1,5%. Este un nou minim istoric, al treilea din acest an, pe fondul măsurilor macroeconomice ce vizează reducerea efectelor crizei generate de pandemie.
Totodată, BNR a micșorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25 procente, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare.
La începutul lunii martie, rata de referință era la 2,5%, cu un punct procentual mai mult decât rate ce se aplică de joi, 6 august.
Reducerea dobânzii de politică monetară este de natură să contribuie atât la optimizarea lichidităţii în sistemul bancar, pentru ca băncile să intensifice finanţarea populaţiei, a companiilor economice şi a statului, cât şi la scăderea dobânzilor în piaţa interbancară şi pe piaţa creditelor, a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a mai decis și menținerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale băncilor, precum și susținerea lichidității pieței interbancare prin operațiuni repo și cumpărări de titluri de stat în lei de pe piața secundară.
Scăderea este de aşteptat să genereze reducerea dobânzilor la bănci.
Pe de altă parte, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a decis să păstreze nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pe care băncile comerciale sunt obligate să le păstreze în conturile BNR.
Pe termen scurt, specialiștii băncii centrale au revizuit și estimarea privind rata inflație, cu o tendință de creștere ușoară, peste prognoza anterioară, în luna iulie, urmând ca apoi să rămână relativ stabilă în jumătatea superioară a intervalului țintei, până la finele anului. La începutul anului viitor este estimată o reducere a inflației în jurul a 2,5%, pe măsură ce se vor face simțite, cu întârziere, efectele reducerii consumului.