În timp ce investitorii sunt îngrijorați de evoluția Bitcoin în urma picajului din perioada recentă, unul dintre economiștii-șefi ai zonei euro a lăudat, parțial, Bitcoin, argumentând că ideea de criptare este una „extrem de inteligentă” însă care suferă de „probleme multiple”.
Benoît Cœuré, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a făcut această afirmație în timpul conferinței Economics of Payments IX, care este găzduită săptămâna aceasta la Basel, Elveția, de către Banca Reglementelor Internaționale (BIS), conform publicației ccn.com.
Cœuré, cel care prezidează Comitetul pentru plăți și infrastructură de piață al BIS – poreclită „banca băncilor centrale” – a dedicat o lungă parte din discursul său tehnologiei din spatele criptomonedelor și a modului în care băncile centrale o pot folosi pentru propriile fluxuri de plăți.
Declarația lui Benoît Cœuré, sursa: twitter.com
Nuanțând faptul că moneda virtuală Bitcoin a fost lansată în timpul crizei financiare de acum 10 ani, Cœuré a spus că „În mai multe moduri, Bitcoin este un produs diavolesc al răului provocat de criza financiară”.
„Produs diavolesc” sau nu, totuși Cœuré a declarat că nu poate nega faptul că Bitcoin este un produs „extrem de inteligent”, cu toate că este de acord cu caracterizarea dură făcută de șeful BIS, Agustin Carstens din care reiese că Bitcoin este „o combinație între o bulă speculativă, o schemă Ponzi și un dezastru ecologic”.
Cœuré a mai spus ca: „Bitcoin a fost o idee extrem de inteligentă. Din păcate, nu orice idee inteligentă este și o idee bună. Oportunitățile tehnologiei Blockchain sunt multiple, dar problemele lui Bitcoin sunt, de asemenea, numeroase. Cred că Agustín Carstens a rezumat foarte bine aceste probleme când a spus că Bitcoin este „o combinație între un balon, o schemă Ponzi și un dezastru ecologic”.
Economistul francez a subliniat că, mai mult de două treimi dintre băncile centrale explorează modul de utilizare a tehnologiei DLT (Distributed Ledger Technology) pentru a crea monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC – Central Banks Digital Currencies), cu țintire asupra serviciilor de plăți aferente remitențelor transfrontaliere. El a subliniat însă că este puțin probabil ca o bancă centrală să emită o monedă digitală în decursul următorului deceniu.
Graficul zilnic al Bitcoin, sursa: Admiral Markets MetaTrader webtrader
Aceste declarații vin pe fondul picajului Bitcoin și al altor criptovalute din sesiunea de miercuri, când scăderile cumulate ale principalei monede virtuale s-au situat în zona de 10 procente.
Comments are closed.