Banca Angliei a anunțat, joi, o majorare a ratei dobânzii pentru lira sterlină, în pofida incertitudinilor privind viitorul economiei din Regatul Unit privit prin prisma acordului pentru Brexit.
Comitetul pentru politică monetară a votat, în unanimitate, o creștere a ratei dobânzii de la 0,5% la 0,75% pe fondul unei piețe sănătoase a forței de muncă și a creșterii creditării în Regatul Unit.
Banca centrală a afirmat că, în cazul în care prognozele sale macroeconomice se vor dovedi corecte va trebui, probabil, să ridice în continuare dobânda, dar treptat. În ultimul său raport privind inflația, publicat joi, previziunile Bancii Angliei arată că majorarea prețurilor de consum, adică indicele inflației, va atinge o dinamică de 2,2% în 2019 și de 2,1% în 2020, conform CNBC.
Modificarea ratei dobânzii va aduce costuri mai mari pentru cei care împrumută bani, inclusiv pentru creditele ipotecare. Pe de altă parte, cei care au depozite bancare, probabil că vor beneficia de această mișcare a băncii centrale.
Guvernatorul Mark Carney a declarat, joi, reporterilor că creșterea economică și-a revenit în cel de-al doilea trimestru, după o ușoară încetinire survenită la începutul anului. Carney a declarat că activitatea economică mai lentă observată în primul trimestru a fost cauzată de vremea deosebit de rece cu care s-a confruntat economia Regatului.
„Cu toate acestea, imaginea de ansamblu rămâne cea rezultată din relaxarea presiunilor externe, cu un impact asupra inflației rezultat din scăderea suferită de lira sterlină în urma referendumului pentru Brexit, însă presiunile inflaționiste pe piața internă continuă să se dezvolte”, a mai spus Carney.
Banca Angliei a modificat rata dobânzii de la 0,25% la nivelul de 0,5% în noiembrie anul trecut, marcând prima majorare operată în mai mult de 10 ani. Decizia de atunci, practic a anulat o reducere anterioară care a fost operată în august 2016, în urma a votului pro-Brexit.
Conform comunicatului oficial, Banca Angliei recunoaște că „perspectivele economice ar putea fi influențate în mod semnificativ de felul cum vor reacționa gospodăriile, companiile și piețelor financiare la evoluțiile legate de procesul de retragere din Uniunea Europeană”.
Într-o declarație ce a avut loc după ședința Bancii Angliei, guvernatorul Mark Carney a spus că negocierile în privința Brexit „intră într-o perioadă critică”. El a adăugat că previziunile și deciziile luate de banca centrală se bazează pe presupunerea că va exista o „tranziție relativ ușoară” a respectivului demers.
Ca urmare a acestei poziționări a Bancii Angliei, cotația lirei sterlina în raport cu dolarul a scăzut, în sesiunea curentă, cu 0,79% la 1,3021.
Comments are closed.