Avertisment pentru investitori: Roșu intens pe bursele lumii (UPDATE: Trump, Asia și Australia)

Bursele americane au plonjat, miercuri, trase puternic în jos de scăderile abrupte ale acțiunilor din sectorul de tehnologie dar și de îngrijorările legate de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor pentru dolar, înregistrând astfel cea mai slabă sesiune din ultimele șase luni.

Indicele Dow Jones a scăzut cu 3,15%, adică 831 de puncte, la 25.589 de puncte, în timp ce acțiunile Intel și Microsoft au scăzut cu 3,7%, respectiv 5,4%. Indicele Nasdaq Composite de tehnologie a plonjat cu peste 4 procente, cea mai amplă scădere consemnată din 2011 și până în prezent.

Indicele S&P500 a scăzut cu 3,3%, înregistrând astfel o serie de cinci zile de scăderi, aspect nemaiîntâlnit anului 2016 și trecând sub media mobilă la 50 de intervale, un nivel tehnic urmărit pe scară largă.

Graficul zilnic al indicelui S&P500, sursa: tradingeconomics.com

Temerile participanților la piață în privința nivelului dobânzilor din piață, precum și o ieșire a din sectorul de tehnologie ridicată a temerilor și o piedică în afara stocurilor de tehnologie au făcut ca sesiunile recente să fie extrem de dure. Dow Jones a scăzut în patru din ultimele cinci sesiuni, pierzând aproape 900 de puncte în acest interval.

Acțiunile Amazon au scăzut cu peste 6%, în timp ce Netflix a plonjat cu peste 8%. Facebook și Apple au scăzut, de asemenea, cu peste 8%, respectiv 4,6%, la finalul sesiunii de tranzacționare.

Preocupările legate de o creștere accentuată a ratelor dobânzilor au exercitat presiuni asupra acțiunilor. Randamentul titlurilor de stat americane la 10 ani s-a păstrat în jurul valorii de 3,23%, adică în zona celui mai înalt nivel înregistrat din 2011, în timp ce titlurile la 2 ani au atins cel mai mare nivel al dobânzii din 2008. Creșterea rapidă a dobânzilor din piață alimentează, în prezent, temerile pe Wall Street în privința unei potențiale încetiniri a economiei americane. UPDATE: Președintele american Donld Trump nu iși ascunde îngrjorarea: „Cred că Fed face o greșeală, cred că Fed a înnebunit”, a declarat președintele american.

„Managerii de portofoliu tind să se retragă pe margine, de teama unei scăderi bruște și ample a pieței”, a declarat Jeremy Klein, strateg principal al FBN Securities, pentru CNBC.

„Însă, climatul fundamental rămâne unul de susținere a continuării trendului de creștere din piețele de capital, considerând că preocupările legate de creșterea ratelor dobânzilor sunt, în mare parte, exagerate”, a completat el.

Randamentele  obligațiunilor americane au crescut, în sesiunea de miercuri, după ce datele macroeconomice publicate au consemnat o creștere a prețurilor la nivel de producător cu 0,2% pentru luna septembrie și cu 2,8% aceeași lună a anului trecut.

Acțiunile europene, de asemenea, au înregistrat scăderi ample, generate și de aspectele ce țin de exercițiul bugetar al Italiei: DAX30 din Germania a scăzut cu 2,21% la 11.712 puncte, CAC40 din Franța cu 2,11%, în timp ce indicele Italiei a plonjat cu peste 1,7%.

 

UPADATE: Asia în derivă. Azi dimineață piețele din Asia au scăzut brusc după semnalul ”vinde” dat de piața americană.  iar indicii bursieri din Shanghai, Shenzhen și Tokyo au scăzut cu peste 4%. În regiunea Greater China, indicele Hang Seng a scăzut cu 3,84% în tranzacţiile de dimineață. Indicele compozit Shanghai și indicele Shenzhen au deschis ziua cu scăderi de peste 3 procente. Indicele Shanghai a scăzut cu 4,34%, iar Shenzhen s-a diminuat cu 5,52%.

Unda de șoc a lovit și Australia. La Sidney indicele ASX 200 a scăzut cu 2,43%, majoritatea sectoarelor înregistrând scăderi ale cotațiilor. Subindexul energetic a scăzut cu 3,62%, cel al materiilor a scăzut cu 2,48%, iar sectorul financiar cu o pondere mare a scăzut cu 2,38%.

 

Articolul precedentINS: Anul acesta resursele de energie primară au crescut cu 2,8%, iar importurile cu 8,3%
Articolul următorElectrogrup Infrastructure se pregătește de listarea la BVB

Comments are closed.