Grupul de companii Electrogrup Infrastructure sau E-INFRA este constituit din companii cu activitate în domeniul infrastructurii precum Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL și WESEE SRL, la care deține 40% din capital. Aceste companii reunesc în prezent peste 700 de angajați și au generat o cifra de afaceri consolidată la nivelul anului 2017 de peste 100 milioane de euro.
Acționarii grupului sunt frații Teofil Ovidiu Mureșean – 34% și Simion Adrian Mureșean – 33% și Marian Pantazescu – 34%.
Din grupul Electrogrup face parte și compania de telecomunicații Direct One, care în februarie 2017 a finalizat preluarea pachetului integral de acțiuni al Netcity Telecom, operatorul rețelelor subterane de fibră optică din București. Potrivit datelor grupului, veniturile E-INFRA au atins 251,5 milioane de lei în primele șase luni ale acestui an, de la 208,4 milioane de lei în iunie 2017. În schimb, profitul net a scăzut la 30,5 milioane de lei, de la 54,1 milioane de lei în iunie 2017.
„Strategia grupului constă în concentrarea resurselor în vederea creșterii prezenței în segmentele de telecomunicații, energie și servicii de infrastructură. Grupul va continua să se extindă atât prin creștere organică, cât și prin potențiale achiziții. În condițiile unei Oferte încheiate cu succes, Grupul plănuiește să aloce capital semnificativ pentru accelerarea investițiilor în Netcity și în fibra optică metropolitană a Bucureștiului. Creșterea organică va fi sporită prin concentrarea pe sinergiile latente. Acestea rezultă din serviciile intra-grup și apropierea de clienți în segmentul de servicii, care creează oportunități de deținere de infrastructură. Cu privire la potențiale achiziții, Grupul își propune creșterea cotei de piață în special în infrastructura de telecomunicații, prin dobândirea de active generatoare de EBITDA”, se arată într-un comunicat al companiei.
Indicatorul EBITDA (ajustat) a atins 59,15 milioane de lei, de la 36,96 milioane de lei în iunie 2017. Oferta va consta într-o componentă primară de majorare de capital social de până la 1,25 milioane de acțiuni ordinare noi și o ofertă secundară de vânzare de până la 1,25 milioane acțiuni ordinare existente. Acționarii vânzători dețin în prezent 100% din capitalul social al companiei, respectiv Teofil Mureșan (34%), Simion Mureșan (33%), Marian Pantazescu (33%).
Cu privire la intenția de listare la Bursa de Valori București, Teofil Mureșan, Fondator și Președinte al Consiliului de Administrare al Companiei, a spus: „Electrogrup Infrastructure s-a consacrat ca un furnizor de infrastructură și servicii de infrastructură critică, esențială pentru societate. Considerăm că în prezent „Technology is king”, însă ea se bazează pe infrastructură. Viziunea noastră este să deținem acest tip de infrastructură modernă, iar ca fondator, sunt mândru să asist la intrarea Grupului nostru într-un nou stadiu de dezvoltare, care ne permite să facem încă un pas în drumul spre o prezență importantă in regiune.”
„Oferta se va adresa investitorilor de retail și instituționali din România și anumitor investitori instituționali internaționali din afara Statelelor Unite ale Americii (…)”, se arată în comunicat. Compania intenționează să solicite listarea și admiterea acțiunilor ordinare ale acesteia la tranzacționare la Bursa de Valori București.
„Se intenționează ca un aranjament privind stabilizarea pieței să fie pus în aplicare după admiterea la tranzacționare a acțiunilor. Ulterior ofertei, compania și acționarii vânzători intenționează să încheie angajamente privind interdicții de înstrăinare a propriilor acțiuni pentru o perioadă de 365 de zile calendaristice”, se spune în comunicat.
Numărul total de acțiuni disponibile la tranzacționare în urma ofertei va depinde de numărul de acțiuni noi emise de companie și de numărul de acțiuni existente vândute noilor investitori în cadrul ofertei. „Totuși, este de așteptat ca free float-ul să reprezinte cel puțin 30% din capitalul social”, se precizează în document.
Erste Group Bank și WOOD&Company Financial Services acționează în calitate de coordonatori globali comuni și deținători comuni ai registrului de subscrieri în legătură cu oferta. Banca Comercială Română și BRD Groupe Société Générale acționează ca deținători comuni ai registrului de subscrieri în legătură cu oferta.
Electrogrup Infrastructure își are originea într-o companie de construcții și servicii specializate, înființată în 1997, care cu timpul a devenit un grup de firme activ în trei segmente cheie, respectiv infrastructură de telecomunicații, infrastructură energetică și serviciile pentru infrastructură. În domeniul telecomunicațiilor (prin Direct One și Netcity), grupul asigură infrastructură de telecomunicații inter-urbană și metropolitană. În București, din poziția de carrier-of-carriers, Netcity asigură canalizația subterană a rețelei metropolitane pentru telecomunicații, care cumulează în prezent 1.000 kilometri în Capitală și este în creștere.
Scopul proiectului Netcity, prevăzut în contractul de concesiune, este acela de a oferi o alternativă sustenabilă cablurilor aeriene de telecomunicații neautorizate. Operatorii ce dețin astfel de cabluri sunt obligați să asigure migrarea acestora în subteran în termen de 120 de zile de la data la care Netcity devine disponibil în zonele lor specifice.
După achiziția Netcity în februarie 2017, grupul a reluat investițiile în extinderea rețelei de fibră optică. Prin intermediul Direct One, grupul este prezent la nivel național și conectează 53 dintre orașele mari ale României, oferind servicii dark fiber în regim wholesale prin rețeaua sa națională.
În domeniul energetic, grupul, prin Nova Power&Gas, asigură o soluție integrată, fiind în acelasi timp furnizor și distribuitor de electricitate și gaze naturale, precum și producător de energie electrică. Nova Power&Gas operează un sistem de distribuție a gazelor naturale, unul de distribuție electrică într-un parc industrial, precum și două parcuri fotovoltaice cu o capacitate de producție de aproximativ 9 MW.
Electrogrup, compania care asigura mare parte din portofoliul de servicii de infrastructură din cadrul grupului, acoperă întregul lanț valoric de proiectare, autorizare, planificare, construcție și mentenanță în proiecte de infrastructură. WESEE, compania de servicii pentru parcuri eoliene, este un parteneriat între SSC Wind EMEA GmbH Germania (care deține 60% din capitalul social al WESEE) și Electrogrup (care deține 40% din capitalul social al WESEE).
Comments are closed.