Producătorului de aparate electrocasnice Arctic a contractat un împrumut de 68 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru finanţarea construcţiei unei noi fabrici de mare capacitate axată pe producţia de maşini de spălat, arată un comunicat al BEI.
„Acest proiect extrem de inovator, susţinut de Planul de investiţii pentru Europa, va crea 480 de locuri de muncă directe şi 900 de oportunităţi suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizată în regiunea Sud-Muntenia, care se confruntă cu provocări economice structurale după închiderea fabricilor din industria siderurgică şi este caracterizată de o rată ridicată a şomajului şi un grad redus de producţie tehnologică. Din acest motiv, investiţia are o mare valoare pentru regiune”, arată vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.
Tranzacţie este garantată de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investiţiile străine directe în zonele rurale, pentru a atrage noi investiţii.
„Acest proiect întruchipează excelenţa românească în ceea ce priveşte inovarea şi tehnologiile avansate. Planul de investiţii pentru Europa oferă companiei Arctic stimulentele financiare necesare pentru a se extinde dincolo de pieţele locale şi pentru a crea locuri de muncă de calitate şi durabile în România. Este un exemplu concret al unei modernizări industriale de succes, susţinută de UE. Felicit BEI şi Arctic pentru acest acord”, a apreciat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, citată de agenția publică.
După finalizarea procesului de construcţie, în 2019, noua fabrică va produce anual aproximativ 2,2 milioane de maşini de spălat. Acest lucru va permite companiei Arctic – în prezent, liderul pieţei de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40% – să răspundă cererii tot mai mari de pe piaţa europeană. Arctic face parte din Grupul Arçelik – al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa şi al şaptelea din lume.
„Suntem încântaţi să încheiem acest acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii, un partener care a susţinut financiar Grupul Arçelik în construcţia noii fabrici din România. Această investiţie reprezintă un pas important în transformarea României într-un centru de excelenţă în producţia de aparate electrocasnice. Accesul la instituţiile de finanţare ale Uniunii Europene se aliniază cu angajamentul nostru ferm faţă de Europa, atât ca piaţă de desfacere, cât şi ca bază de operaţiuni pentru procesul nostru de producţie”, a declarat directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Şen.
Proiectul permite implementarea celor mai recente procese de automatizare şi integrarea aplicaţiilor de tip IoT (internetul lucrurilor/Internet of Things), inclusiv a utilajelor inteligente, a dispozitivelor interconectate şi a tehnologiilor de robotică cooperativă.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, unica instituție de credit deţinută de UE şi reprezentând interesele statelor membre.
Arctic este liderul pieţei de aparate electrocasnice din România şi deţine cea mai mare fabrică de producţie din Europa continentală, unitatea de la Găeşti producând până în prezent peste 31 de milioane de aparate frigorifice. Arctic are peste 3.600 de angajaţi, inclusiv subcontractori, şi o cifră de afaceri în 2017 de 2,2 miliarde de lei. În prezent, 87% din producţia totală Arctic este exportată în peste 80 de ţări.
Arctic a început, în 2017, lucrările de construcţie la o nouă fabrică de maşini de spălat rufe, care va fi amplasată în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Noua investiţie este una de tip Greenfield şi va fi prima unitate de producţie din grupul Arçelik construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0.
Comments are closed.