Producția de petrol a țărilor membre OPEC a înregistrat o creștere în luna iulie, dar reducerile efectuate de Arabia Saudită au limitat această creștere la doar o lună după ce și-a dat acordul de a crește cantitatea zilnică de țiței extras.
Saudiții au „închis robinetul” luna trecută, după ce au convenit cu OPEC, Rusia și câțiva producători să trimită mai mult țiței în piață. Regatul se confruntă cu presiuni din partea națiunilor mari consumatoare de petrol, cum ar fi China și India, precum și a administrației Trump, în vederea scăderii prețului petrolului înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor impuse de către Statele Unite Iranului, celui de-al treilea producător al OPEC.
Președintele Donald Trump urmărește să reducă exporturile de petrol ale Iranului la zero până în noiembrie, o politică ce riscă să conducă la creșteri importante ale prețului țițeiului în cazul în care OPEC și Rusia nu pot umple golul format de dispariția Iranului din piață.
„Comparativ cu anul precedent, a avut loc o ameliorare generală a prețurilor la țiței în 2018”, a declarat OPEC în raportul său lunar. „În același timp, prețurile produselor au urmat, în general, traiectoria ascendentă a prețurilor la țiței”, se mai arată în raportul citat de CNBC.
În același context, cel mai recent raport al OPEC arată o discrepanță semnificativă între cifrele de producție din iulie oferite de Arabia Saudită și datele compilate de surse independente. În timp ce regatul spune că a redus producția cu aproximativ 200.000 de barili pe zi, o medie a estimărilor din mai multe surse externe pune scăderea la doar 53.000.
Arabia Saudită a anunțat reducerea înainte de publicarea raportului. Cu toate acestea, S&P Global Platts și Administrația pentru Informații Energetice din SUA (EIA) estimează că saudiții au crescut efectiv producția la 10,6 milioane de barili pe zi în luna iulie, conform unei știri publicată săptămâna trecută de The Wall Street Journal.
Saudiții se confruntă cu provocarea de a gestiona piețele petroliere, astfel încât prețurile să nu crească atât de mult încât să afecteze cererea sau sa îi supere pe aliați (spre exemplu pe Donald Trump), dar nici să nu scadă atât de mult încât să pună în pericol pe finanțele regatului.
Arabia Saudită încearcă să mențină cotația barilului de țiței la aproximativ 80 de dolari, spun analistii, iar o scădere a producției din Arabia Saudită are darul de a contribui la creșterea prețurilor pe termen mediu și lung.
Cu toate acestea, în sesiunea de luni, barilul de țiței WTI (West Texas Intermediate) a scăzut cu 2% la 66,3 de dolari, în timp ce Brent-ul (tranzacționat la Londra) a înregistrat o scădere de 1,6% la 71,65 de dolari, pe fondul situației din Turcia, al zvonurilor din piață cum că stocurile de petrol din SUA au înregistrat o creștere, dar și al unui raport al OPEC din care a reieșit o cerere în scădere de țiței în 2019.
Într-un raport lunar, OPEC a estimat că cererea globală de petrol va fi de 32,05 milioane de barili pe zi în 2019, în scădere cu 130.000 de barili față de previziunea efectuată din luna trecută.
Această reducere a cererii pentru OPEC înseamnă că vor fi necesare mai puține eforturi din partea altor producători pentru a compensarea scăderea ofertei cauzată de Venezuela și Libia dar și de cea a Iranului, în condițiile sancțiunilor impuse de SUA.
Comments are closed.