Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiții (FSDI).  Detaliile cele mai importante legate de modul de constituire al Fondului sunt ținute,deocamdată, la ”secret”.

Deși inițial, în urmă cu doi ani, conform programului de guvernare anunțat înainte de alegeri, PSD promitea înființarea unui Fond Suveran, ulterior după ce Curtea Constituțională a decis că intră în prerogativele Guvernului și nu ale Paralmentului să emită decizia de înființare a FSDI, a apărut scenariul creării mai multor fonduri suverane.

Joi s-a anunțat că Guvernul a emis Ordonanța de creare a FSDI care va avea o capitalizare la înființare de 9 miliarde de care ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei (aprox 1,9 miliarde euro). Nu sunt cunoscute detalii cea mai importantă informație lipsă fiind lista companiilor de stat care vor intra în componența FSDI și participațiile la fond.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase de câteva zile că joi se va adopata Ordonanța. Acest vehicul investițional reproduce un model polonez, cel puțin în aparență.

Fondul de Polonez de Dezvoltare (FPD) nu și-a spus fond suveran pentru ca nu crea confuzia cu mult mai cunoscutul Fond Suveran norvegian, care este un fond de pensii ce are active de aproape 1000 miliarde euro. Capitalul inițial al FPD a fost de 100 miliarde euro cumulând alocări bugetare, fonduri UE, finanțări bancare, emiteri de obligațiuni – deci nu acțiuni ale companiilor de stat.

Dar particularitatea fondului care nu se regăsește la cel românesc este că acesta a fost creat pentru a fi integrat strategiei de dezvoltare a Poloniei. Practic Guvernul polonez a creat o strategie revizuind 200 de alte proiecte pentru a le integra scopului funcționării fondului suveran. Mai mult consiliul de administrație al PD este format din membri independenți, condiție negociată cu Eurostat, iar comitetul de investiții este complet independent, profesionist, selectat printr-un proces de recrutare.

Și Romania a negociat cu Eurostat, după cum admite Teodorescu, dar asta, în special, pentru că a fost somată de interferența cu informațiile referitoare la deficitul bugetar si ajutorul de stat. Or funcționarea FSDI nu trebuie să denatureze cifrele furnizate Eurostat care are impune tuturor țărilor membre UE.

 

o metodologie unitară de calcul a indicatorilor macro

Articolul precedentRomâna are nevoie de 10.000 de roboți pentru a rămâne competitivă în regiune
Articolul următorHaos la Londra după acordul de Brexit. Theresa May, la un pas de demitere

Comments are closed.