Ministerul Finanţelor Publice a lansat, miercuri, în dezbatere publică, un proiect de modificare şi completare a Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, una dintre modificări vizând asiguratul cu risc ridicat. Propunerile vor fi în dezbatere publică timp de 10 zile.
Modificare se referă la eliminarea obligaţiei firmelor de asigurări (reunite în Biroul Asigurătorilor de Autoturisme din România – BAAR) de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.
Pe de altă parte, se are în vedere instituirea obligaţiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor şi procedurilor proprii,asumate de către toţi membrii BAAR, precum şi de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraţilor cu risc ridicat”, se spune în nota de fundamentare a documentului, citată de Agerpres.
De asemenea, se propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă.
Conform sursei citate, se propune eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiţii în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.
„Se propune punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează la art.6 alin. (3), asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuţie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii 236/2018”, se mai arată în nota de fundamentare.