Sistemul de pensii private a avut o evoluţie pozitivă în primul trimestru din 2019, iar numărul celor care au aderat în cunoştinţă de cauză, nu prin repartizare aletorie, fiind în creştere, a declarat Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară – Sectorul Sistemului de Pensii Private.

În trimestrul I 2019, au fost repartizate aleatoriu sau au aderat la un fond de pensii administrat privat 59.800 persoane, procentul persoanelor repartizate aleatoriu scăzând cu circa 45% faţă de decembrie 2018, fapt care indică o creştere a interesului faţă de sistemul de pensii private, se precizează într-un comunicat al ASF remis Agerpres.

În aceeaşi perioadă au aderat la fondurile de pensii facultative 9.445 de participaţii noi, ceea ce denotă o încredere în sistem şi o preocupare sporită pentru acumularea de resurse pe termen lung care să completeze veniturile la pensie, precizează sursa citată.

În perioada ianuarie – iunie 2019 un număr de 215 participanţi au solicitat sistarea plăţii contribuţiei şi transferul lor la Pilonul I de pensii, ceea ce reprezintă „un număr este nesemnificativ şi reflectă încrederea de care se bucură sistemul de pensii privat”, a explicat Armeanu.

În martie 2019, valoarea medie a unui cont la fondurile de pensii administrate privat a fost de 7.101 lei în creştere cu 6,45% faţă de decembrie 2018, în timp ce acelaşi indicator a fost de 4.788 lei la fondurile de pensii facultative. Valori medii mai ridicate ale conturilor la fondurile Pilon II s-au înregistrat la participanţii situaţi în grupa de vârstă 35-39 de ani şi anume 19.677 lei pentru bărbaţi şi 18.571 pentru femei.

 

Articolul precedentAfacerile cu mașini au accelerat cu 9,7%
Articolul următorIndicele ROBOR a coborât la 3,15%