Rata inflației în România depășește 257% pe un interval de timp în care nicio altă țară membră a Uniunii Europene nu are mai mult de 100%.
Rata generală a inflației în UE, de la începutul mileniului și până la finele anului trecut, poate fi considerate moderată, dar dacă detaliem pe grupe de produse, observăm variații semnificative la unele categorii.
Între 2000 și 2017, prețurile din UE au crescut cu 36% în general, după cum indică datele Eurostat.
În același timp, prețurile din România au urcat cu 257%, astfel că la acest capitol suntem campioni europeni.
Pe locul 2 în Europa se află Islanda (care nu face parte din UE), cu 108%, urmată de Ungaria (98%), Letonia (87%), Bulgaria (84,6%).
Așadar România este singura țară din Europa cu inflație peste 200% în perioada analizată, și singura din Uniunea Europeană cu peste 100%.
Cele mai mici rate ale inflației în intervalul 2000-2017 au înregistrat Germania și Suedia (ambele 29%), Franța și Irlanda (30%), Danemarca (30,5%).
La nivelul UE, cele mai mari creșteri au fost înregistrate pentru „băuturile alcoolice și tutunul”, precum și pentru „educație” unde prețurile au crescut cu mai mult de 90%. „Locuințe, apă, electricitate și gaze”, precum și „restaurante și hoteluri” au urmat rate de creștere de peste 55%. Prețurile pentru „îmbrăcăminte și încălțăminte” au rămas aproape stabile, în timp ce prețurile pentru „comunicații” au scăzut cu mai mult de 20%.
Lideri pentru șase luni consecutive
România este campioană europeană la inflație și pare să țină cu dinții de acest titlu, pentru că de șase luni încoace ocupă prima poziție.
Astfel, România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%.
Rata anuală a inflaţiei în UE a urcat în luna iulie 2018 până la 2,2%, de la 2,1% în luna iunie, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la un nivel de 2% înregistrat în luna iunie. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,3%), Bulgaria (3,6%) şi Ungaria (3,4%).
Față de iunie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, inclusiv în România de la 4,7% la 4,3%, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 13 de state.
În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,1% în luna iulie 2018, de la 2% în luna iunie 2018.
Comments are closed.