Protestul piloților TAROM s-a încheiat, după ce aceștia au ajuns la un acord cu managementul pentru derularea operațiunilor în regim normal. Astfel, toate cursele programate marți până la această oră au decolat de pe Aeroportul ”Henri Coandă” conform orarului, după ce luni zeci de curse au fost anulate din cauza ”indisponibilității temporare a membrilor echipajului”.

TAROM și reprezentanții personalului navigant au ajuns la un acord pentru derularea operațiunilor în regim normal

„Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanții personalului navigant, în urma situației de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, și anunță încheierea unui acord pentru normalitate și derularea operațiunilor de zbor în regim normal. **În dimineata zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor.**

În continuarea dialogului între Consiliul de Administrație al companiei și reprezentanții personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei.

Revenirea la programul normal de zbor

În urma situației întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM își cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat și depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situație îl are asupra planurilor lor de călătorie.

Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectați de aceste anulări, iar echipa de asistență este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile”, a transmis compania aeriană de stat .

Despăgubiri de sute de euro după greva TAROM. Ce documente trebuie completate și depuse?

În urma negocierilor de azi noapte, se pare că s-a ajuns la o înțelegere prin care se va acorda o mărire de 1.500 în etape și imediat mărirea diurnei externe la 240 euro pentru pilotul comandant și 200 euro pentru copilot, informează DC News.

Până acum, peste 35 de zboruri de pe aeroportul Otopeni au fost anulate după ce piloții au transmis că se simt rău și nu au venit la serviciu. Sursele Realitatea Plus mai spun că greviștilor li s-a oferit în plus, pe lângă salariul pe care îl primesc, între 300 și 500 de euro, însă au refuzat. 

Peste 2.000 de pasageri au fost afectați de grevă. Potrivit unor surse, dacă aceștia ar acționa compania aeriană în instanță, despăgubirile s-ar ridica la aproape două milioane și jumătate de euro. Din cauza protestului inițiat de angajații Tarom, delegația României la NATO a rămas captivă pe aeroport. Oficialii au decolat în cele din urmă cu un avion Spartan spre Paris, de unde a avut loc cursa directă către Washington.

Angajații sunt nemulțumiți de salariile cu 50% mai mici decât cele oferite de companiile concurente. Un angajat al Tarom câștigă 5.000 de euro, în timp ce un angajat de la o companie concurentă câștigă 11 mii de euro.

Consiliul de Administrație spune că nu există bani momentan pentru a crește salariile. Sindicaliștii afirmă că Tarom va pierde zeci de angajați, ajungând la aceeași situație critică din 2007, când a avut loc o situație similară.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declatrat, luni seară, că nu ştie dacă situaţia de la TAROM, unde o parte din personalul de la bordul avioanelor s-a declarat inapt de zbor, este ”o îmbolnăvire în masă sau o grevă”.

Grindeanu, despre TAROM: Nu ştiu dacă e o îmbolnăvire în masă sau e o grevă

Articolul precedentÎntre mirajul cifrelor și realitate.
Articolul următorCONTROALE DE AMPLOARE ÎN PIEȚELE DIN TOATĂ ȚARA