Se anunță proteste de amploare înainte de Crăciun, în Capitală și în mai multe județe din țară. La jumătatea lunii, la Mioveni, vor ieși în strada angajații Dacia. Organizatorii se așteaptă la 5.000 de salariați. Nemulțumirile sunt legate de nerespectarea promisiunilor guvernamentale în ceea ce privește modificarea legislației muncii. De asemenea, în perioada următoare se anunța proteste ale ambulanțierilor. Aceștia acuză că nu s-au mai cumpărat ambulanțe noi, iar multe dintre cele existente ar trebui sa dispară din parcul auto.
Un protest de amploare se anunță joi, 17 noiembrie, la Mioveni. Circa 5.000 de angajații Dacia sunt așteptați să se adune pentru a sancționa Guvernul pentru nerespectarea promisiunilor privind modificările din legislația muncii, dar și pentru lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie, potrivit Realitatea Plus.
Și Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), afiliată la Blocul Naţional Sindical, a anunțat că va declanşa acţiuni de protest în toate Serviciile Publice de Ambulanţă, în perioada următoare.
Acţiunea va debuta cu un miting organizat în 22 noiembrie, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), respectiv în faţa Ministerului Sănătăţii şi în faţa sediul Guvernului României. La acest miting, vor lua parte şi liderii Blocului Naţional Sindical, cât şi membri din celelalte federaţii afiliate la Blocul Naţional Sindical”, se arată într-un comunicat al BNS pe Facebook.
Sindicaliştii acuză sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022.
Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4×4 şi 4×2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care, Serviciile Publice de Ambulanţă se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din „dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanţă, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale, se mai precizează în comunicat.