Prăbușirea leului pare de neoprit, cursul valutar a trecut de 4,68 lei/euro luni dimineața pe piața interbancară

 

După trei zile consecutive în care euro a atins cea mai mare valoare din istorie, la cursul anunțat de BNR, veștile sunt și mai proaste luni dimineața.

Luni, la ora 8,30, pe piața interbancară euro a ajuns la valoarea de 4,6845 lei, mult peste nivelul la care a închis săptămâna trecută.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6782 lei/euro. A fost a treia şedinţă consecutivă în care leul atinge minime istorice în faţa monedei europene.

Estimările analiștilor și directorilor financiari vorbesc de o continuare a deprecierii cursului peste valoarea de 4,7 lei/euro până la sfârșitul anului.

Lipsa bugetului depreciază moneda națională, spun analiștii economici. Leul se apropie vertiginos de cursul de 4,7 lei/euro, după trei zile consecutive de noi recorduri negative.

Întârzierea adoptării bugetului de stat pentru acest an afectează economia. Specialiștii în domeniu spun că incertitudinea financiară depreciază leul, stopează investițiile și paralizează proiectele de infrastructură.

Taxa pe lăcomie introdusă de Finanțe în funcție de ROBOR are și ea efecte adverse la adresa leului.

Articolul precedentJudețul din România cu cele mai mici salarii. De aici trebuie să fugi RAPID
Articolul următorPrețurile de consum au crescut cu 3,3% în decembrie. Topul celor mai mari scumpiri