Bulgaria, la fel ca România, intenționează să majoreze salariile bugetarilor, dar la sud de Dunăre datele macroeconomice stau cu totul altfel.
Care sunt diferențele dintre cele două țări?
„Trebuie văzut de la ce nivel plecăm. La noi, factura salariilor din sectorul public se află la un nivel ridicat, chiar la un maxim istoric, după ce în 2018 am înregistrat creșteri puternice față de anii anteriori”, a declarat pentru Realitatea Financiară Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
El a arătat că potrivit estimărilor Comisiei Europene, în Bulgaria, salariile bugetarilor reprezintă 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017 și 9,6% în 2018, iar în România, ponderile sunt de 9,7% în 2017 și 10,4% în 2018.
Pe de altă parte, în România, veniturile fiscale (din taxe și impozte) au însumat anul trecut 25,8% din PIB, iar în Bulgaria, 29,9% din PIB.
„Noi avem o factură a salariilor din sectorul bugetar mai mare, deși veniturile fiscale sunt mai mici decât în Bulgaria, astfel că povara acestor cheltuieli de apasă mai tare”, a explicat Ionuț Dumitru.
Creștere a salariilor bugetare cu 10%
Guvernul Bulgariei a aprobat duminică proiectul de buget pe 2019, ce prevede un deficit fiscal de 0,5% din PIB şi mai multe fonduri publice pentru angajaţii de la stat, educaţie şi proiecte finanţate prin fonduri europene, transmite Reuters.
În 2019, statul balcanic vrea să majoreze cheltuielile cu 15%, la 44,5 miliarde de leva (25,94 miliarde de dolari), analiştii avertizând că decizia are ca obiectiv câştigarea de voturi de către partidul de cenru dreapta, aflat la guvernare, în perspectiva alegerilor de anul viitor.
Guvernul de la Sofia va finanţa o majorare de 10% a salariilor tuturor angajaţilor din sectorul public în 2019, iar profesorii vor beneficia de o creştere de 20%. Salariul minim lunar în Bulgaria va creşte cu 10%, la 560 de leva (326 de dolari).
„Ciclul economic bun ne permite un buget semnificativ mai mare, atât în privinţa veniturilor, cât şi a cheltuielilor”, a afirmat ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov.
Guvernul se aşteaptă la o creştere de 12% a veniturilor anul viitor, la 43,9 miliarde de leva, datorită avansului economiei şi a îmbunătăţirii colectării taxelor. Impozitul pe profit nu va fi modificat în 2019.
Conform proiectului de buget, economia bulgară ar urma să înregistreze o creştere de 3,7% anul viitor (faţă de 3,6% în 2018), iar rata anuală medie a inflaţiei ar urma să crească la 3%.
Programul de pus în aplicare
În România, conform unui document transmis Comisiei Europene, prezentat şi de senatorul liberal Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook, printre măsurile ce ar putea fi luate în calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2019 se numără îngheţarea salariilor în sectorul public la nivelul din 2018.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmată că o posibilă îngheţare a angajărilor în sectorul public este „un scenariu de lucru”.
Senatorul social-democrat Adrian Țuțuianu a declarat, însă, că „PSD trebuie să pună în aplicare programul de guvernare” pe zona de salarii şi pensii.
„Eu cred că este obligatoriu ca PSD să se ţină de ceea ce a promis şi să procedeze la punerea în aplicare a programului de guvernare pe zona de salarii şi pensii. Şi noi am spus că le majorăm la anumite intervale de timp care sunt foarte bine stabilite”, a declarat Țuțuianu, potrivit Agerpres.
Comments are closed.