Comisia Europeană va emite, în cadrul Instrumentului SURE al UE, obligațiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al instituției. Practic, banii obținuți prin emiterea obligațiunilor vor alimenta fondurile de sprijinul financiar pentru 16 state membre, printre care și România, care să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a angajaților.
„Investitorii vor avea posibilitatea de a participa la eforturile noastre și fonduri în valoare de până la 100 de miliarde de euro vor contribui la menținerea locurilor de muncă în statele noastre membre,” a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Fondurile atrase vor fi transferate statelor beneficiare sub formă de împrumuturi, cu care să poată acoperi costurile legate în mod direct de finanțarea șomajului tehnic și a altor măsuri de ajutor similare. Pentru a se asigurării că banii sunt utilizați în scopuri sociale, regulamentul SURE prevede că statele membre trebuie să prezinte rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile, precum și impactul social.
Pe baza informațiilor din aceste rapoarte, Comisia Europeană va putea să le demonstreze investitorilor că banii chiar au fost au fost utilizați pentru a finanța programe cu impact social pozitiv.
Prima tranzacție cu obligațiuni UE se va face efectua în a doua jumătate a lunii octombrie.
România va beneficia de împrumuturi totale de 4 miliarde de euro prin noul instrument de sprijin SURE. Până în prezent, s-a decis că 16 state membre vor primi sprijin financiar pentru protejarea locurilor de muncă și a persoanelor încadrate în muncă, iar marți Comisia a prezentat Consiliului o propunere de sprijin financiar și pentru Ungaria, în valoare de 504 milioane de euro. Astfel, valoarea totală de ajutoarele aprobate este de 87,8 miliarde de euro, dar și alte statele membre mai pot depune cereri, până la plafonul de 100 de miliarde.