BNR discută în această perioadă posibilitatea modificării condițiilor creditare pentru persoanele fizice. ”realitateafinanciara.net” a obținut principalele modificări cuprinse în forma actuală de proiect, ce confirmă intenția BNR de a reduce plafonul de îndatorare. ”Bula imobiliara” este incă vie în memoria atât a bancherilor cât mai ales a populației. De aceea foarte probabil BNR vine cu această modificare de regulament în contextul supraîncălzirii economiei.
Contactat de redacția ”realitateafinanciara.net”, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, nu a infirmat faptul că modificările de care vorbim nu ar fi reale, dar a atras atenția că orice informație în acest moment poate să nu mai fie de actualitate pentru că documentul este în lucru și sunt multe variante in lucru, unele modificări putând să apară pe măsură ce avansează sturctura acestui document.
Vasilescu a ținut să precizeze că: ”Pentru orice modificări ale regulemetelor existente, trebuie respectat un traseu decizional. Parcursul pornește de la direcția de specialitate care le elaborează, ajunge în analiza Comitetului de politici monetare si apoi se aprobă în boardul BNR , forma ce va fi publicată pe Site-ul BNR spre consultare. Abia după răspunsul pieței Conducerea BNR ia decizia definitivă și face publică forma finală Regulamentului (modificărilor, după caz) adoptat”.
Vezi aici: Proiect modificare creditare BNR
BNR vrea să aducă modificări regulamentului 17/2012 privind unele condiții, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de la 1 iulie 50% la creditele in lei si 35% la cele in valută.
In cazul ipotecarelor cu dobânda variabila, banca centrală a stabilit plafonul la 40% în cazul creditelor in lei si 30% la cele în valută.
Precedentul regulament nr. 17 din 12.dec.2012, a publicat în monitorul oficial Monitorul Oficial, Partea I 855 18.dec.2012, ultima formă cunoscuta a nivelului maxim admise pentru gradul total de îndatorare, inclusiv fundamentarea acestuia, diferenţiate pe categoriile de clientelă, pe destinaţia creditului (de exemplu, credit de consum, credit pentru investiţii imobiliare), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare sau, după caz, de indexare, de tipul dobânzii, respectiv fixă ori variabilă, de termenul de acordare a creditului şi de comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei). În cazul creditelor de consum, nivelurile maxime admise pentru gradul total de îndatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului;
Comments are closed.