Cu mai puțin de o lună înainte de intrarea în vigoare a sistemului de garanție-returnare au apărut noutăți legislative importante.

Specialiștii precizează că a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care prevede o modificare esențială cu privire la calendarul de implementare, prin stabilirea datei de 30 iunie 2024 ca dată limită până la care se pot introduce pe piață, respectiv comercializa, stocurile de ambalaje neinscripționate SGR, pre-existente la data de 30 noiembrie 2023.

Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (HG nr. 1074/2021) a fost actualizată prin prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1075/2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (HG nr. 1075/2023) publicată și intrată în vigoare de la 7 noiembrie.

În plus, HG nr. 1075/2023 aduce clarificări suplimentare cu privire la modalitatea de funcționare a SGR, precum:

– excluderea expresă din sfera ambalajelor SGR a ambalajelor de băuturi precum: paharele pentru băuturi, ambalajele de tip pouches – ambalaje flexibile de tip pungă în straturi, bag-in-box – băuturi în cutie închisă de carton (prin intermediul acestui tip de ambalaj fiind uzual comercializate, spre exemplu, sucurile de fructe, vinurile etc.)

– specificarea în mod expres a anumitor obligații aplicabile producătorilor și comercianților, precum obligația producătorilor de a înregistra în registrul ambalajelor SGR fiecare tip de ambalaj SGR pus pe piață.

– situația produselor oferite cu titlu gratuit consumatorilor, precum mostre sau premii, caz în care producătorul, respectiv comerciantul, vor avea posibilitatea de a opta pentru suportarea costului garanției aferente produsului oferit cu titlu gratuit, fiind reglementată în mod specific și situația în care oferirea gratuită se realizează de către comerciant la instrucțiunea producătorului.

– clarificarea importului, achiziției intracomunitare și a introducerii pe piața națională a produselor ambalate SGR care nu sunt inscripționate SGR, permise până la data de 31 decembrie 2023.

Deși la nivelul HG nr. 1075/2023 nu a fost reglementată și metodologia de calcul aferentă tarifelor de gestionare și administrare, în cuprinsul acesteia se determină, în funcție de tipul de ambalaj, cuantumul fix aplicabil, cu mențiunea că tariful de gestionare se diferențiază în funcție de modalitatea de preluare (preluare automată RVM, preluare manuală sau cazul specific HoReCa).

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentConsiliul Concurenței anchetează prețul la ulei, zahăr și unt: „Înțelegere între firme la licitații“
Articolul următorAlocația de stat pentru copii va fi indexată anual cu rata medie a inflației. De astăzi este lege

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau