Consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinta de luni menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an.

Este a treia şedintă de politică monetară din acest an în care BNR mentine dobânda la 7%, după ce în 2023 au fost şapte şedinţe consecutive în care rata-cheie a rămas neschimbată.

Iată toate deciziile luate de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de din 13 mai.

• menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;

• menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;

• menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

De asemenea, rata anuală a inflației a scăzut în martie 2024 la 6,61 la sută, de la 7,23 la sută în februarie, în principal ca urmare a încetinirii creșterii prețurilor alimentelor, revenind la nivelul de la finele anului trecut, mai notează BNR.

Articolul precedentCOTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA și demiterea vicepreședintelui ASF, Sorin Mititelu
Articolul următorReforma UE care va arunca în aer prețurile la carburanți