Ministerul Finanţelor a împrumutat într-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci. Astfel, ministerul a atras 458 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 123 de luni, la un randament mediu de 6,79% pe an.

Finanţele au împrumutat, luni 1,084 de miliarde lei prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres.

Astfel, ministerul a atras 458 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 123 de luni, la un randament mediu de 6,79% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 606,8 de milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni în această licitaţie.

De asemenea, MF a mai atras încă 626 de milioane de lei prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 20 de luni, la un randament mediu de 6,09% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 765 milioane de lei.

Prin licitaţia suplimentară care va fi organizată marţi statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Articolul precedentReforma UE care va arunca în aer prețurile la carburanți
Articolul următorAvertisment dur: urmează o criză economică fără precedent