Sistemul de pensii este la un pas de colaps! Este avertismentul sumbru care vine din partea experților! Totul este pus pe seama dezechilibrului dintre numărul de angajați și numărul de pensionari. În timp ce numărul românilor care se pensionează crește, scade cel al oamenilor aflați în câmpul muncii ceea ce înseamnă că riscul de a nu mai avea cine să plătească pensiile crește alarmant. Peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani.

Sistemul de pensii este la un pas de colaps! Potrivit experților, există un dezechilibru semnificativ între numărul de angajați și numărul de pensionari, ceea ce pune în pericol capacitatea de a plăti pensiile în viitor. Pe măsură ce numărul românilor care se pensionează crește, numărul persoanelor active pe piața muncii scade, ceea ce amplifică riscul ca sistemul de pensii să nu mai aibă suficiente resurse pentru a face plățile necesare.

Conform estimărilor, peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani, vârsta de pensionare în România. Această tendință indică o creștere semnificativă a populației vârstnice, în timp ce forța de muncă se diminuează. Acest dezechilibru amenință stabilitatea sistemului de pensii, întrucât va fi din ce în ce mai dificil să se colecteze suficiente contribuții pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile.

Experții atrag atenția că soluționarea acestei probleme impune măsuri urgente și politici coerente de către guvern și autorități. Este necesară o abordare pe termen lung, care să vizeze creșterea numărului de angajați, stimularea economiei și asigurarea unui sistem de pensii sustenabil în fața creșterii populației vârstnice.

Sistemul de pensii, în pericol

Experții estimează că proporția de români care vor avea peste 65 de ani va crește semnificativ în viitorul apropiat. De la aproximativ 20% din populație în 2015, se estimează că unul din trei români va avea peste 65 de ani. Această creștere rapidă a numărului de pensionari aduce cu sine consecințe negative asupra nivelului pensiilor și asigurării unui trai decent pentru aceștia.

Un exemplu este dat de situația unui român care câștigă în prezent 4.000 lei pe lună și se apropie de vârsta de pensionare. Datorită dezechilibrului dintre numărul de angajați și pensionari, există riscul ca acesta să încaseze doar 1.200 lei ca pensie lunară. Această sumă este mult sub nivelul necesar pentru a asigura o viață decentă și pentru a acoperi cheltuielile de bază, cum ar fi alimentația, locuința și asistența medicală.

Această situație alarmantă subliniază vulnerabilitatea sistemului de pensii și necesitatea unor soluții eficiente și sustenabile.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRomânii au cheltuieli mai mari decât veniturile. Pe ce dau oamenii banii lunar?
Articolul următorGuvernul pregătește măsuri care ar afecta masiv veniturile românilor. Cel puțin 1 milion de oameni, vizați

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau