Ministrul Energiei, Virigl Popescu, a prezentat, miercuri, proiectul sistemului de compensare a facturilor pentru energie electrică și gaze naturale. Astfel, abonații casnici care nu consumă mai mult de 200 de kwh pe lună vor primi până la 36 de lei înapoi. Aproximativ 13 milioane de români vor beneficia de sprijinul pentru curent electric, a anunțat Popescu, într-un briefing la finalul şedinței de Guvern. În cazul gazelor naturale, factura va fi compensată în proporție de 25%. 

Sistemul de compensare a energiei electrice se adresează abonaților care au o plajă de consum lunar între 30 și 200 de kwh. Pentru toți aceștia, statul va suporta diferența dintre oferta minimală de pe piață, de 64 de bani/Kwh și prețul mediu de 82 bani/Kwh, adică 16 bani.

In exemplul oferit de ministrul Virgil Popescu, la o factură de 100 de Kwh/lună, consumatorul va plăti doar 64 de lei, deci va fi scutit de 18 lei. Avantajul este că si un consumator care beneficiază de prețul minim, adică de 64 de lei, în același exemplu, va beneficia tot d3 o reducere de 18 lei.

În acest fel, a explicat Virgil Popescu, consumatorii sunt încurajați și să caute furnizori cu oferte de preț cât mai mici, pentru că vor fi avantajați.

În situașia consumatorilor vulnerabili, a explicat ministrul, nu se va aplica sistemul de compensare, ci vor fi protejați prin legea special destinată.

În cazul consumului de gaze naturale, consumatorii vor beneficia de o compensare de 25% din valoarea facturii.

Consumatorii sunt împărțiți pe mai multe categorii de consum:

100-300 mc/anual – garsonieră;

300-600 mc/anual – apartament 2 camera;

600 – 900 mc/anual – apartament 3 camere;

900 – 11000 mc/anual – 4 camere, suprafață până în 100 mp;

1100 – 1200 mc/anual, suprafață între 100 și 120 mp.

 

Articolul precedentFlorin Cîțu, despre PLAFONAREA prețurilor la energie: „Avem soluții pentru compensare, deocamdată”
Articolul următorLEGILE PUTERII Mircea Coșea: De scumpirea energiei profită producătorii și statul, care-și asigură bani la buget